Portály pre freelancerov – 50 tipov, ako a kde získať klientov – na voľnej nohe

15.11.2021 10:02

Kde si môžu nezávislí profesionáli na voľnej nohe hľadať prvé/nové zákazky? Vyskúšať nové zamestnanie alebo si jednoducho len nájsť nové cesty, ako si privyrobiť. Aj o tom je moderný svet freelancerov, teda tých, ktorí si hľadajú prácu takzvane na vlastnú päsť. Začať môžete aj zo dňa na deň, lebo všetko ide skutočne veľmi rýchlo. Sloboda rozhodovania, snaha byť sám sebe pánom, túžba po nezávislosti. Presne tieto dôvody vedú mnohých ľudí k tomu, aby šli cestou freelancera. Poďme sa preto pozrieť na zaujímavé tipy, vďaka ktorým trebárs práve váš začiatok bude jednoduchší. Kde nájsť prvé zákazky? Nové kontakty sa vždy hodia, samozrejme, tiež referencie.

 

Na internete nájdete množstvo článkov s užitočnými informáciami a rôznymi návodmi, ako získať prvých/nových klientov. Ja som si v tomto článku pre vás pripravil viac ako 50 tipov a nápadov, kde takých klientov hľadať. Nájdete tu najznámejšie a najvyhľadávanejšie portály a facebookové skupiny, na ktorých si nezávislý profesionál na voľnej nohe môže nájsť zaujímavé zákazky, prípadne krátkodobé brigády.

Či už ste teda grafik, programátor, SEO špecialista alebo ste freelancer venujúci sa copywritingu, online marketingu či doučovaniu, som presvedčený, že si tu každý z vás niečo nájde.

 

1. Zákazkové portály a katalógy freelancerov

 

Sashe.sk – handmade

Najpopulárnejší portál, kde si prídu na svoje hlavne handmade tvorcovia.

Máte talent na tvorbu šperkov alebo rôznych ozdôb, zvládnete netradičný dizajn kabeliek, ale pracujete aj s kovom? Sashe.sk – handmade je teda určený práve pre vás – teda pre toho, kto nemá talent na grafiku, copywriting alebo neovláda cudzie jazyky.

Sponka do vlasov, náušnice alebo krásne šaty, ponúkajte svoju originálnu tvorbu tisíckam zákazníkov! Sashe je tu od roku 2009 a viac než stotisíc návštev za deň znamená, že aj vaša práca bude mať dobrú reklamu. Pre umelecky nadané duše ideálne, však?

Registrácia na portáli Sashe.sk je dnes nutnosťou pre každého handmade kreativca, ktorý to so svojím podnikaním myslí vážne.

Navštíviť web Sashe.sk

 

Domelia.sk

Verejné zákazky pre SZČO, ktoré sa orientujú na domáce práce, doučovanie, starostlivosť o seniorov, stráženie detí a podobne.

Pokiaľ ste starostliví a zruční, možno bude pre vás zaujímavou príležitosťou práve domelia.sk. Ak sú domáce práce vaše hobby, nie je dôvod na niečo čakať!

Reč čísel? Jedenásť rokov na trhu, bezmála 76-tisíc pomocníkov a 23-tisíc firiem. Na výber je bezplatné a aj prémiové členstvo, ktoré sa začína na sume 2,91 eur za mesiac. Výhodou je potom najmä prednostné zobrazovanie ponúk.

Navštíviť stránku Domelie.sk

 

Titans.sk

Zákazky a prvých klientov si môžete hľadať aj na portály Titans.sk.

Príležitosť, kde sa dajú nájsť zákazky pre IT špecialistov. Ale tiež miesto, na ktorom hľadajú zavedené firmy nové tváre. Titans.sk je portálom, kde sa už viac ako osem rokov stretávajú odborníci na informačné technológie. Spolupráca s viac ako tromi stovkami firiem na Slovensku a v iných európskych krajinách. Ponúka sa Švédsko, Nemecko, Belgicko, Rakúsko, ale aj USA (konkrétne Silicon Valley). Celkom je k dispozícii vyše desaťtisíc IT špecialistov. Ideálna šanca pre freelancerov, ktorí majú radi nezávislosť a neboja sa zodpovednosti.

Spoločnosť TITANS freelancers, s. r. o. sídli v Bratislave a informácie o nej nájdete aj na moderných sociálnych sieťach, ako napríklad Facebook, Instagram, LinkedIn alebo Twitter. Nahliadnuť môžete aj na blog, nech viete, čo je okolo titans.sk nové! Ako si založiť živnosť, ako napísať životopis, ako sa orientovať vo svete, kde pracujete sami na seba? Dôležité informácie na začiatok, cenné rady, ktoré vám pomôžu preraziť v džungli ponúk.

Začínate s novým projektom, hľadáte ľudí, ktorí by vám pomohli? Alebo chcete ponúknuť svoje služby v odbore, ktorý ovládate na jednotku? Titans.sk je príležitosťou pre tisíce šikovných pracovníkov, ktorí sa chcú živiť ako úspešné SZČO.

Navštíviť portál Titans.sk

 

Vyrabam.sk

Podobne ako na Sashe.sk aj na stránke vyrabam.sk budete ponúkať svoje služby v oblasti umeleckej a tvorivej. Práca s kovom, elegantné náušnice, netradičný hrnček, variantov je skutočne bezpočetne. Podtitul vyrabam.sk je všehovoriaci – dizajn a remeslo.

Šperky, móda, doplnky, domov a vintage, to sú len niektoré názvy kategórií, ktoré budete mať na úvodnej stránke priamo pred sebou. Provízia pre portál za sprostredkovanie predaja vašich kreácii je 5 %.

Navštíviť portál Vyrabam.sk

 

Doucma.sk

Kde získať prvé objednávky, ak ste boli skvelými študentmi už na gymnáziu? Doucma.sk prináša možnosť sebarealizácie pre všetkých, ktorí majú učiteľstvo doslova v krvi. Stačí si len vybrať predmet a aj okres, v ktorom ponúkate svoje služby.

Učte malé deti hrať na flautu alebo klavír, doučujte ich matematiku, dejepis alebo fyziku, možností sa nájde viac ako dosť. Databáza lektorov je veľmi široká a môžete ju rozšíriť aj ako študent. Musíte však mať aspoň 18 rokov.

Navštíviť portál Doucma.sk

 

V tomto článku nájdete prehľad ďalších portálov, ktoré sa zameriavajú na doučovanie.

 

Nakresli.to

Na stránke nakresli.to môžete hľadať nových zákazníkov / nové zákazky predovšetkým v oblasti IT.

Overený portál s desiatimi tisíckami používateľov, ktorý vám umožní nájsť prácu alebo brigádu v odbore grafiky a programovania. Na trhu je nakresli.to už od roku 2009, jeho základné služby sú zadarmo. Pokiaľ ale chcete zviditeľniť svoj profil, ponúka sa možnosť predplatného – 10 dní za 24,90 €, 1 mesiac za 69,90 eur apod.

Registrácia, vytvorenie osobného profilu, odkaz na web alebo foto. Dôležité je overenie telefónneho čísla – a potom už pridaniu vašej ponuky nič nebráni. Stránka je preložená aj do českého jazyka a nájdete na nej aj zoznam freelancerov a verejných projektov.

Navštíviť web Nakresli.to

 

Fermeria.sk

Bohatá ponuka zákaziek na jednom mieste. Štyri tisíce freelancerov, ktorí sa venujú starostlivosti o domácnosť, o deti a záhradu, stráženie domácich maznáčikov a tak podobne. K dispozícii je aj online chat s operátorom, ktorý odpovie na všetky otázky.

Doučovanie alebo práca hodinového manžela, ale aj ďalšie stovky ponúkaných služieb. K dispozícii je aj prehľadná mobilná aplikácia, ktorá umožní efektívnejšiu správu účtu. Pokiaľ hľadáte nejaké zaujímavé zákazky z vyššie uvedených profesií, potom portál Fermeria.sk sa jednoducho oplatí vyskúšať.

Založiť si profil a ponúkať služby, to je úplne zadarmo. Naštartovanie (uvedenie vašej ponuky) zaberie nanajvýš niekoľko minút. Výplata peňazí na bankové konto znamená ešte jednoduchšiu spoluprácu.

Chcem získať verejné zmluvy.

 

Nakoduj.to

Ide o veľmi podobný projekt ako nakresli.to. Nakoduj.to je katalóg profesionálov venujúcich sa reklame a online obsahu, grafiky a programovaniu, medzi ktorých môžete patriť aj vy.

Potešujúci je určite fulltextový vyhľadávač na úvodnej stránke a možnosť prepnutia do štyroch jazykových mutácií (čeština, slovenčina, maďarčina a angličtina).

Freelancerov je tu celkovo cez päťtisíc – zaradíte sa medzi nich? Stačí len vyplniť profil, nastaviť sadzbu, predstaviť sa a zbierať referencie.

Navštíviť web Nakoduj.to

 

123dopyt.sk

123dopyt je najväčší dopytový systém na Slovensku, ktorý využíva vyše 70-tisíc dodávateľov zo všetkých odborov podnikania (stavebníctvo, strojárstvo, IT, reality atď.). Mesačne spracujú vyše 3 tis. dopytov vo finančnom objeme viac ako 75 mil. €.

Orientácia na stránke je veľmi jednoduchá. K dispozícii je vyhľadávač, ktorý vám uľahčí hľadanie objednávok vo vašom odbore. Zákazky môžete selektovať aj podľa kraja či kategórie.

V tejto chvíli je v databáze k dispozícii takmer 500 000 dopytov aj z verejného obstarávania.

Získajte ponuky na mieru ešte dnes.

Navštíviť web 123dopyt.sk

 

Najdopyt.sk

Ďalší zaujímavý portál, ktorý združuje dopytujúcich a firmy či remeselníkov hľadajúcich nové zákazky.

Už je tu registrovaných viac ako desaťtisíc firiem a remeselníkov. Ide o portál určený pre ľudí so šikovnými rukami, ale aj pre freelancerov, ktorí hľadajú nové zákazky. Dopyt rozhodne bude, pretože online priestor je veľmi široký a vďaka ponukám s vyplnenými profilmi má klientela čoskoro jasno.

Najdopyt.sk funguje od roku 2010, ponúka moderné platby kartou aj prehľadné menu. A čo poplatky a ceny? Zadávanie dopytov je pre všetkých úplne zdarma. Ak sa chcete zaregistrovať ako dodávateľ a dostávať pravideľne množstvo zaujímavých dopytov s kontaktami na dopytujúcich a byť zaradený v katalógu firiem, cena ročného poplatku za registráciu a služby je 150,-€. Získate pravidelné zasielanie dopytov z vami vybraných kategórií na váš e-mail a navyše prístup ku kontaktom na všetky dopyty v databáze a zaradenie do katalógu firiem! Žiadne iné poplatky a provízie sa už neplatia!

Navštíviť web najdopyt.sk

 

Navolnenoze.cz

Český najznámejší freelance katalóg, kde by ste rozhodne nemali chýbať.

Katalóg freelancerov, medzi ktorých sa môžete zaradiť aj vy. Je v ňom viac ako tisíc členov, registrácia je veľmi jednoduchá a vhodná nielen pre nováčikov. Ročné členstvo stojí 3 300 Kč bez DPH. Za tento poplatok získate osobnú prezentáciu, vďaka ktorej sa lepšie zviditeľníte. Žiadna provízia, ale priame rokovania s klientmi, členský status v širokej komunite a registrácia webovej domény, ktorá pomôže osobnej prezentácii. Koho nie je vidieť na internete, akoby ani nebol!

Na voľnej nohe je portál fungujúci od roku 2005 a má stovky tisíc návštevníkov ročne (aj zo Slovenska). Na registráciu nie je potrebné mať IČO.

V ponuke sú nielen jazykové služby, teda copywriting alebo preklady, ale aj grafika, pomoc s podnikaním, nájdete tu aj školiteľov, expertov na PC a podobne. Nezávislí odborníci na jednom mieste…

Ak plánujete ponúkať svoje služby aj v Česku, potom registráciu na portáli Navolnenoze.cz vrelo odporúčam.

Navštíviť portál Navolnenoze.cz.

 

Webtrh.cz

Trhovisko zákaziek pre všetkých freelancerov. Portál Webtrh.cz je v českom prostredí veľmi známy. Na trhu je už od roku 2008 a snáď sa ani nenájde freelancer, ktorý by ho nepoznal.

Klasický a prehľadný dizajn, množstvo rôznych kategórií. Webtrhu nechýba diskusná sekcia, v ktorej sa nachádzajú zaujímavé informácie pre začiatočníkov. Možnosť debaty so skúsenými freelancermi je určite preň plus.

Webtrh sa zameriava najmä na predaj a kúpu webových domén, s ktorými sa môže vaše podnikanie posunúť opäť o kus ďalej. V dopytoch a ponukách je možné hľadať a ponúkať služby spojené s vývojom a programovaním, grafikou, foto a videoobsahom na weby, ale napríklad aj texty.

Nováčikov na voľnej nohe určite poteší aj obchodná zoznamka, kde môžu nájsť zaujímavé kontakty na svoj profesijný štart.

Webtrh.cz využíva aj veľa slovenských firiem, preto nebude na škodu, ak budete sledovať tento portál. Kto vie, možno si práve tu nájdete svoju vysnívanú prácu, prípadne nejakú zaujímavú zákazku.

Navštíviť portál Webtrh.cz

 

Copywriting.cz

Skvelý portál pre copywriterov, korektorov a copyeditorov na voľnej nohe.

Píšete PR články, všeobecné texty, popisky do e-shopu alebo newslettery? Potom určite vyskúšajte portál Copywriting.cz – je to uznávaná česká klasika, ktorá vám pomôže nájsť prvých klientov.

Registrovať sa môžete zdarma, prevádzkovateľom je firma Webdeal, s. r. o. už od roku 2013. Používateľ nemusí mať nutne IČO, v tom prípade bude vyplatený cez DPP alebo zmluvu o dielo.

Stránka Copywriting.cz funguje tak, že zbierate kredit za úspešne dokončené zákazky, ktorý si potom necháte vyplatiť. Relatívne vyššia provízia je vykúpená počtom ponúk, keďže každý deň pribúdajú nové.

Ste začínajúci freelancer a mienite sa špecializovať na copywriting? Potom je tento portál práve pre vás, môžete na ňom predávať aj svoje staršie „šuplíkové“ texty, ktoré ste zatiaľ nikde neponúkli. Čo ak s nimi oslovíte niekoho, kto vám ponúkne možnosť trvalej spolupráce? Na svoje si prídu aj korektori alebo copy-editori.

Navštíviť web Copywriting.cz

 Ďalšie  za ujímavé tipy p re copywriterov nájdete v tomto článku.

 

Copywriteri.cz

Katalóg pre tých, ktorí sa živia textom. Copywriteri.cz sú webom, ktorý prevádzkuje Vít Michálek. Nájdete tu však len niekoľko desiatok tvárí a počet dopytov je v súčasnosti pomerne nízky. Určite nájdete aj iné portály pre freelancerov, ktoré sú navštevovanejšie.

Navštíviť stránku Copywriteri.cz

 

Webdesigneri.cz

Viete to s doménami, radi spravujete siete, PHP, Java a Python nie sú pre vás cudzími výrazmi? Potom sa budete cítiť v role freelancera dobre práve na webdesigneri.cz. Prehľadný katalóg pre všetkých už od roku 2002, ktorí hľadajú webdesignové (či iné) služby.

Portál ponúka bezplatnú registráciu a možnosť veľmi dobrej sebeprezentácie aj pre nováčikov v odbore.

 

Cesky-grafik.cz

Grafici na voľnej nohe, pozor! Freelancer v odbore iste zaplesá, portál cesky-grafik.cz ponúka šancu nielen pre šikovných študentov, ktorí chcú preraziť na trh.

Katalóg bol spustený v roku 2011 a dnes ponúka pestrú skladbu jednotlivcov a firiem. Stačí sa jen zaradiť, webdesign, logá alebo firemná grafika môže byť aj vaša doména.

V tomto článku nájdete ďalšie zákazkové portály pre grafikov a dizajnérov.

 

Techloop.io

Portál, ktorý je kompletne v angličtine. Je určený pre šikovných vývojárov softvéru, administrátorov a dizajnérov, produktových manažérov a ďalších. Techloop.io je v prevádzke od roku 2015 a spolupracujú na ňom aj slovenskí špecialisti. Ste talentom vo svete IT a hľadáte prácu/zákazky? Potom vás možno prostredníctvom tohto webu osloví aj známa spoločnosť. Podarilo sa to už stovkám záujemcov, prečo nie práve vám?

 

Zakazky-pro-firmy.cz

Viac ako šestnásťtisíc sprostredkovaných zákaziek, prehľadné kategórie a dlhoročné skúsenosti libereckej firmy.

Portál zakazky-pro-firmy.cz ponúka zákazky pre tisíce záujemcov aj zo Slovenska. Od kategórií, ako sú auto-moto, nábytok, stavebníctvo, strojárstvo alebo elektronika, až po špecialistov na softvér, IT a počítače alebo počítačové siete.

Jednoducho napísaný dopyt, desiatky pracovných príležitostí, zákazky pre šikovných remeselníkov všetkého druhu. Vybrať si možno z troch štandardných balíčkov – Štart, Profi alebo VIP. Výhodou je jednoduchý registračný formulár. Portál umožňuje platby kartou alebo GoPay, čo je klasikou modernej doby.

 

Copytrh.cz

Klasické online trhovisko, ktoré funguje podobne ako Webtrh. Copytrh.cz je miestom, kde copywriteri, teda ľudia s talentom na tvorbu textov ponúkajú svoje služby.

Viac ako tri stovky copywriterov z ČR a SR a tisíce textov pripravených za dva roky na trhu. Pokiaľ sa chcete zaradiť medzi skúsených profesionálov a nabrať nové skúsenosti ako začínajúci freelancer, je práve tento web jedným zo zaujímavých variantov.

Výhodou je podpora online platieb kartou, ale aj cez PayPal. Odmena je v kreditoch, ktoré je potom možné previesť na reálne peniaze.

 

Nejremeslnici.cz

Rekonštrukcia alebo drobná oprava, to všetko nájdete na najremeslnici.cz. Portál je teda vhodný pre živnostníkov so šikovnými rukami, vyučených inštalatérov, ktorí si vedia veľmi dobre poradiť v domácnostiach aj prevádzkach.

Hodinový manžel je už klasikou, tento portál len rozširuje ponuku a dáva vám ďalšiu možnosť sebaprezentácie. A na overené referencie remeselníkov klienti rozhodne dajú! Stačí ich preto len zbierať.

34-tisíc registrovaných firiem a osemdesiattisíc referencií, to hovorí za všetko!

Navštíviť portál Nejremeselnici.cz

 

Free-lance.sk

Získavanie nových zákaziek vám môže uľahčiť aj portál Free-lance. Free-lance.sk je katalóg pre talentovaných nezávislých profesionálov, ktorí sa chcú vo svete zviditeľniť.

Prehľadne zoradené sekcie, dopyty i ponuky, žiadne členské poplatky alebo len platby za registráciu.

Grafika a dizajn, Písanie a preklady, Digitálny marketing, Hudba a video, Programovanie a IT, Právo a dane – to je len malý zoznam projektov, na ktoré sa môžete hlásiť.

Profesný profil si vytvoríte jednoducho, k dispozícii je bezplatný účet.

Navštíviť portál Free-lance.sk

 

2. Portály mikropráce – všeobecné portály pre freelancerov

 

Jaspravim.sk

Získavanie nových klientov vám môže zjednodušiť portál Jaspravim.sk

Grafika, dizajn, online marketing a programovanie, ale napríklad aj preklady a tvorba textov. To je v skratke väčšina záležitostí, s ktorými sa môžete stretnúť na portáli jaspravim.sk. Viac ako dvadsaťtisíc registrovaných členov, medzi ktorých sa dá zaradiť už v priebehu niekoľkých minút.

Založíte si profil, pridáte inzerát a potom už je všetko len na vás! K dispozícii je aj topovanie inzerátu, s ktorým sa za malý poplatok dočkáte väčšej pozornosti zo strany dopytujúcich.

Navštíviť web Jaspravim.sk

 

Stovkomat.cz

Ďalší zaujímavý portál, kde môžete hľadať zákazky či prácu, pokiaľ teda práve nemáte do čoho pichnúť.

Online marketéri, programátori, grafici alebo copywriteri, tí všetci sa združujú na tejto platforme. Tu môžu totiž nájsť množstvo nových zákaziek, respektíve mikrobrigád.

Tento americký fenomén je aktuálny tiež v českom prostredí, služby sa začínajú od 150 korún. Ide o najväčší web svojho druhu v ČR. Platba je podporovaná cez PayU alebo platobné karty.

Navštíviť portál Stovkomat.cz

 

Mikrojoby.cz

Zaujímavé zákazky pre živnostníkov ponúka aj portál mikrojoby.cz. Prehľadné menu, kde nechýbajú položky ako copywriting, grafika, marketing alebo sociálne siete a IT.

K dispozícii je nonstop live chat, platby kartou, ale tiež tri roky skúseností.

Mikrojob je fenomén modernej doby, zadajte preto do vyhľadávača odbor a prácu, ktorú hľadáte – iste sa dočkáte zaujímavých výsledkov.

Navštíviť stránku Mikrojoby.cz

 

3. Zahraničné portály

Zákazky či krátkodobé brigády je možné hľadať aj na zahraničných stránkach. Tu je niekoľko portálov, na ktorých by ste nemali chýbať.

 

Freelancer.com

Milióny používateľov naprieč všetkými kontinentmi. S dobrými referenciami a zodpovedajúcim hodnotením majú freelanceri veľkú nádej na úspech aj za hranicami SR, stačí len vedieť, kde hľadať.

Freelancer.com je portál s veľkou základňou, k dispozícii je 1 800 kategórií. Ovládate copywriting, rozumiete si s Excelom, ste grafický dizajnér alebo autor mobilných aplikácií? Potom stačí len krátka registrácia. Freelancer.com je skvelá stránka, kde môžete ľahko nájsť svojich prvých klientov.

 

Behance.net

Kreativita je na prvom mieste! Ilustrácie, móda alebo naopak, animovaná grafika? Behance.net je v prevádzke od jesene 2005 a jej vlastníkom je spoločnosť Adobe Systems, čím je veľa povedané o potenciálnom využití zo strany freelancerov.

Pokiaľ ste talent na grafiku, potom je Behance ideálnou šancou na rozbeh zaujímavej kariéry. V roku 2018 mal portál viac než desať miliónov členov.

 

Upwork.com

Jedno z najväčších online trhovísk práce a brigád na svete – presne také hodnotenie si zaslúži portál, akým je Upwork. Pre kalifornskú firmu s dvoma desaťročiami skúseností (predtým Elance alebo oDesk) je 18 miliónov registrovaných freelancerov a päť miliónov klientov skvelá vizitka.

Takmer 200 krajín, široké spektrum využitia pre talenty v IT, dizajne, predaji a marketingu, pre textárov a prekladateľov, právnikov apod.

 

Guru.com

Hneď 800-tisíc spolupracujúcich, 250 miliónov dolárov vyplatených na odmenách. Guru je portálom, ktorý vám umožní hľadať si prácu po celom svete – či už je to grafika, dizajn, preklady alebo napríklad administratíva.

Vznikol v Pittsburghu, ale má svoje zázemie aj v Indii. Zabezpečená platba, ale tiež viac než dve tisícky rôznych ponúk pre freelancerov. Kde začať? Možno práve tu…

 

Fiverr.com

Pôvodom izraelská firma, ktorá je na trhu od februára 2010, vám ako freelancerom umožní ponúkať svoje služby po celom svete. Začína sa od piatich dolárov, čo začiatočníkom umožňuje zaujímavý štart a tiež široké možnosti – nezriedka totiž pri rôznych online prácach alebo službách odberateľ tlačí na relatívne nízku cenu.

Fiverr nie je v slovenčine, takže musíte ovládať niektorý zo svetových jazykov – na výber je angličtina, španielčina alebo taliančina a nemčina.

 

Dribbble.com

Dizajn a kreativita, to je v skratke svet, ktorý uvidíte na portáli dribbble.com! Početná komunita dizajnérov si tu príde na svoje, a to už od roku 2009. O sedem rokov neskôr už mal Dribbble pol milióna členov, dnes sa na neho pozrie viac než štyri milióny návštevníkov mesačne.

Pracuje tu skoro osem tisíc dizajnérov, ku ktorým sa môžete hneď pridať!

 

PeoplePerHour.com

Britská spoločnosť a jednotka medzi komunitami freelancerov uzrela prvýkrát svetlo sveta v Londýne v roku 2007.

Garancia vrátenia peňazí, nonstop zákaznícka podpora, ale tiež 3 milióny freelancerov. PeoplePerHour je web, kde sa ponúkajú grafické služby, copywriting, ale tiež mnoho ďalšieho.

Deväť z desiatich projektov bude hotových do týždňa, tak hovorí oficiálna štatistika.

 

Freelance.com

Pôsobí v šiestich krajinách (Veľká Británia, Francia, Maroko, Nemecko, Švajčiarsko a Singapur), združuje 370-tisíc nezávislých špecialistov. Portál Freelance.com ponúka rôzne projekty pre freelancerov, roky skúseností a plnú podporu firmám, ktoré sa chcú dostáť na vrchol.

 

4. Facebookové skupiny

Facebook, prípadne ďalšie sociálne siete ako LinkedIn a Twitter patria ku skvelým možnostiam, kde hľadať nové/prvé zákazky. Tu je niekoľko zaujímavých skupín. Väčšina pracovných ponúk je na remote spoluprácu (prácu na diaľku).

 

 

Pár slov na záver

Či už ste začínajúci freelancer, ktorý hľadá prvých klientov/referencie, alebo ste skúsený profesionál, ktorý momentálne nemá do čoho pichnúť a hľadá si nové zákazky, vedzte, že vyššie uvedené portály a FB skupiny vám pomôžu nájsť to, čo potrebujete.

 

Pokiaľ poznáte nejaké ďalšie zákazkové portály či FB skupiny alebo nápady, kde si ľudia na voľnej nohe môžu nájsť dajaký job, tak napíšte do diskusie.

 

Máte už nejaké skúsenosti s niektorým z vyššie spomínaných portálov? Ak áno, ktorý vám zarobí najviac? Napíšte do diskusie.

 

Ak sa vám tento článok páči (prípadne celý môj web), zdieľajte ho so svojimi priateľmi, určite to ocenia. Pokojne sa pridajte aj do mojich facebookových skupín a budete neustále informovaný o nových príležitostiach. Prvá skupina je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v druhej facebookovej skupine zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Portály pre freelancerov – 50 tipov, ako a kde získať klientov – na voľnej nohe

Neboli nájdené žiadne príspevky.