Čo je affiliate marketing, ako funguje a návod, ako začať

21.11.2020 08:52

Affiliate marketing z pohľadu firmy, ako naštartovať váš biznis? Dať o sebe vedieť, mať istotu, že ľudia majú povedomie o vašej značke. To je vo svete, ktorého alfou a omegou je internet, absolútne nevyhnutné – inak vaše meno zapadne a zbytočne prídete o tisíce potenciálnych zákazníkov. Bez reklamy sa skrátka žiadny produkt alebo služba ponúkať ani nedá a existuje viacero ciest, ako sa širokej verejnosti elegantne pripomenúť. A čo takto affiliate marketing? Ten dáva zarobiť nielen partnerom, ktorí získajú na kliknutiach zaujímavú províziu, ale aj firmám, ktorým už onedlho patrične narastú tržby.

 

Affiliate marketingu rozhodne patrí budúcnosť

Ak ste svoje podnikanie ešte nepresunuli do kyberpriestoru, máte určite najvyšší čas tak urobiť. V opačnom prípade sa môžete stať dinosaurom, lebo koho dnes nie je vidieť na internete, ten akoby snáď ani nebol!

Affiliate marketing úspešne využíva napríklad Alza, Mall alebo Amazon, takže o tom, žeby snáď nefungoval, nemôže byť ani reči – dôležité ale je, aby ste úspešne podchytili jeho potenciál a vykročili pravou nohou...

 

Čo je to vlastne ten affiliate marketing?

Affiliate marketing je forma online marketingu, v ktorej vy ako inzerujúca firma platíte za reklamu až po vykonaní nejakej akcie. Za akciu možno považovať napríklad registráciu nového zákazníka vo vašom e-shope, vyplnenie formulára alebo nákup produktov/služieb. Neplatíte teda za zobrazovanie reklamy, ani za kliknutia, ale až vo chvíli, keď potenciálny zákazník vykoná požadovanú akciu – napríklad realizuje objednávku vo vašom e-shope/projekte.

 

Systém funguje veľmi jednoducho. Samozrejme, že najskôr musíte nájsť vhodných affiliate partnerov, ktorí budú ochotní propagovať váš projekt na svojich webových stránkach.

Osloviť môžete blogerov, youtuberov, majiteľov vysoko navštevovaných FB stránok a podobne.

Dodáte im propagačné materiály (reklamné bannery, unikátne odkazy, prostredníctvom čoho rozoznáte, ktorý partner vám priniesol nového zákazníka) a vaši affiliate partneri si ich umiestnia na svoje weby.

 

Príncíp fungovania affiliate marketingu - jeho výhody oproti PPC a PPV

 

Keď sa návštevník blogu vášho partnera prekliká cez reklamný odkaz či banner na váš e-shop a zrealizuje objednávku, vy sa s partnerom podelíte o časť zo zisku.

 

Dá sa teda povedať, že ide o najbezpečnejší druh on-line reklamy (nemáte žiadne zbytočné náklady). Propagovať vaše produkty môžu stovky či tisíce magazínov, vy im zaplatíte za to, že vám robia reklamu, až po uskutočnení nejakej akcie.

 

Kde všade je možné propagovať svoj e-shop/projekt?

Na kupónových weboch, sociálnych sieťach, porovnávačoch, ale tiež na blogoch alebo v magazínoch.

Podobne ako sú široké vody tuzemského i svetového internetu, sú široké aj možnosti vášho firemného affiliate programu. Keď do neho zapojíte aj súťaže, rozhodne neurobíte chybu.

 

Aké sú výhody affiliate marketingu a s čím môžete najčastejšie počítať už na začiatku celej akcie?

  • Bezpečnosť prevádzky, ak hovoríme o vstupných nákladoch. Komu sa nepodarí, síce nebude mať vyššie predaje, ale tiež nebude za marketing platiť nič navyše. Ak si tak chcete otestovať nový trh, napríklad v cudzine, o ktorom máte len málo informácií – táto forma bude zrejme ideálna.

  • Stačí, keď vytvoríte affiliate kampaň a potom už bude prakticky všetko na vašich partneroch vrátane ich metód propagácie, ich nápaditosti a ich schopnosti predať tovar či služby.

  • Získate veľa cenných dát, a to v podstate zadarmo: kto u vás nakupuje, čo na vašich zákazníkov naozaj platí, čomu bude lepšie sa skôr vyhnúť atď. Nikto učený predsa z neba nespadol. Zvlášť vo svete marketingu platí, že trendy sa neustále menia a všetci zúčastnení sa musia stále učiť.

  • Budete využívať pestrú paletu rôznych partnerov v závislosti od reputácie vašej firmy. To znamená, že služba alebo produkt sa dostanú k potenciálnym klientom rôznymi cestami. Tým skôr sa dá uspieť!

  • Affiliate program ponúka len nízke percento predajcov, a tak pre vás jeho využitie môže znamenať náskok pred konkurenciou.

  • Keď získate stálych zákazníkov, ktorí sa registrujú a nakúpia priamo cez váš e-shop, neplatíte ďalšie a ďalšie provízie z predaja. Províziu získa majiteľ blogu či magazínu jednorazovo.

 

Samozrejme, že affiliate marketing môže priniesť aj určité negatíva, lebo ako hovorí staré príslovie, na svete niet ruže bez tŕnia. O čom konkrétne môžeme hovoriť, na čo si dať vo svete affiliate pozor, o čom treba trochu dlhšie premýšľať?

Podobne ako v živote, je aj tu dôležité vybrať si dobrého partnera, ktorý by nebol tŕňom v oku potenciálnych zákazníkov. Inak povedané, akým spôsobom vás partner vlastne propaguje?

Mínusom tiež môže byť aj výška provízie. Pokiaľ nastavíte hladinu príliš nízko, môže sa skrátka stať, že o ňu nebude u potenciálnych partnerov (blogerov/influencerov) záujem.

 

Aké máte vlastne možnosti – ako začať?

Každému, kto by chcel začať využívať affiliate marketing, sa ponúkajú 3 možnosti. Každá má svoje výhody a nevýhody, poďme si ich trošku predstaviť.

 

1. Vytvorene vlastného partnerského programu

Ako prvé vám isto napadne, že si vytvoríte vlastný affiliate program. Svoje podnikanie si predsa riadite tiež sami a pri jeho zrode ste stáli doslova 24 hodín denne. Ide o opatrované dieťa, do ktorého ste vložili obrovskú dávku času. Na druhej strane práve tu budete musieť začať znovu. Vyššie náklady, nielen finančné, ale hlavne časové, sa na začiatku takejto akcie dajú očakávať. Partnerov affiliate, či už majiteľov stránok na sociálnych sieťach, alebo čitateľsky atraktívnych blogov a magazínov, si budete musieť hľadať takzvane na vlastnú päsť.

Počítať teda musíte s investíciou do programátora, ktorý vám vytvorí affiliate program na mieru. Taktiež budete musieť zamestnať affiliate manažéra, ktorý bude vyhľadávať nových potenciálnych partnerov (blogerov a influencerov, ktorí by mohli váš projekt propagovať), vytvárať kampane, rôzne súťaže a reklamné bannery na propagáciu.

 

Túto možnosť využívajú predovšetkým veľké e-shopy ako alza.sk, invia.sk a podobne. Menším firmám odporúčam zamerať sa na niektorú z 2 nižšie uvedených možností.

 

2. Registrácia v affiliate sieti

Druhou z možností je registrácia v ľubovoľnej affiliate sieti.

Affiliate sieť je komunita, v ktorej sa združujú inzerenti (majitelia firiem) a publisheri (majitelia blogov a magazínov).

Každá sieť má vlastného affiliate manažéra/manažérov, ktorý vyhľadáva partnerov a stará sa o nich. Tiež nebudete potrebovať vlastného programátora. Affiliate sieť sa o všetko postará, samozrejme, nie však zadarmo – naúčtuje si províziu za každý predaný výrobok a je len na vás, aby ste sami posúdili, či sa vám takýto postup vyplatí, alebo nie. Pokiaľ pôjde o prestížnu affiliate sieť, možno nájdete veľa zaujímavých spôsobov spolupráce.

Keď vzniknú problémy s trackovacím kódom, affiliate sieť takú vec zvládne usmerniť pomerne rýchlo. Skúsený programátor podobné veci rieši denne. Ak sa teda pridáte pod krídla veľkej siete, nemusíte mať zbytočné starosti s technickým zázemím. V administrácii si môžete kedykoľvek pozrieť prehľadné štatistiky – vidieť informácie o predajnosti, kliknutiach a tak podobne. 

 

Pokiaľ vás zaujala práve táto možnosť, tak sa mrknite na článok Prehľad Affiliate sieti na Slovensku.

 

3. Vytvorenie partnerského programu v affiliate software

Ďalšia alternatíva sa priamo ponúka – skrátka si prenajmete alebo kúpite affiliate softvér a potom si všetko prispôsobíte na mieru. Je to také riešenie na spôsob zlatej strednej cesty a ponúkne prakticky totožné funkcie, aké má klasická affiliate sieť.

Či si kúpite licenciu, na ktorú už nebude potrebné zaobstarať doplnky, alebo si vyberiete inú možnosť, je už len na vás. Napríklad na Affilboxe môžete mať v základnej verzii päticu aktívnych kampaní, je preto zaujímavým tipom na skúšku, ak sa chcete na internete zviditeľniť a uviesť do tejto problematiky.

 

Aké sú v kocke výhody a nevýhody prenajatého affiliate softwaru?

  • Náklady sú nízke – pokiaľ budete mať šťastie, projekt sa rozbehne, presvedčíte väčších affilákov/affiliate partnerov.

  • Zmeny v podmienkach nie je potrebné nechať si schvaľovať od konkrétnej siete a strácať tým čas.

  • Nemusíte sa deliť o svoje zisky z každého predaného produktu, ako je to v prípade affliate sietí.

 

Nevýhodou bezpochyby je to, že si sami musíte hľadať partnerov na propagáciu svojho projektu, ak si teda nenajmete affiliate manažéra.

Spočiatku sa očakáva vysoká časová investícia – pohrať sa s administráciou prenajatého softwaru a prispôsobiť si všetko podľa svojho priania.

 

V ČR/SR existuje niekoľko spoločností, ktoré prenajímajú affiliate softvér. Asi najznámejšou z nich je Affilbox, ktorý funguje už od roku 2011.

S Affilboxom spolupracuje niekoľko popredných odborníkov z marketingu, takže sa tento nástroj neustále vyvíja a vylepšuje.

Affilbox ponúka možnosť prenajať si partnerský program doslova za pár korún, pričom nováčikovia si môžu vyskúšať tento nástroj na 14 dní zadarmo

Ďalšou výhodou je možnosť prenajať si affiliate manažéra. Ten sa postará o veľa dôležitých vecí. Bude vyhľadávať nových partnerov, ktorí by mohli propagovať váš projekt, vytvárať súťaže, propagačné materiály, poskytovať rady a tipy a podobne. Jednoducho sa postará o všetku dôležitú administratívu. 

Ak chcete viac informácií o ponuke, začať môžete tu.

V tomto článku si môžete prečítať úplnú recenziu na Affilbox – aké sú výhody a nevýhody softwaru.

 

Ak ste v tomto článku nenašli to, čo ste hľadali, skúste si prečítať tiež diskusné fórum, tam možno nájdete zaujímavé informácie k téme.

Máte nejaké skúsenosti s affiliate marketingom? Ak áno, budem rád, keď sa zapojíte do diskusie. Každý názor si vážim, môže to byť inšpirácia alebo motivácia pre ostatných čitateľov.

 

Našli ste v tomto článku zaujímavé informácie, ktoré považujete za prospešné? Potom sa o ne podeľte so svojimi známymi a možno tak niekomu pomôžete. Stačí, ak článok budete zdieľať alebo mu dáte like. Určite odporúčam lajknúť moje facebookové skupiny, v ktorých neustále zverejňujem novinky týkajúce sa práce z domu a podnikania na internete. V prvej skupine sa zameriavam všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), druhá facebooková skupina patrí ponukám práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Čo je affiliate marketing, ako funguje a návod, ako začať

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok