TravelSlovakia - nedajte sa nachytať na podvodné súťaže na Facebooku

28.03.2019 12:00

Facebookové tlačidlo unlike, ktoré signalizuje, že ide o podvod, resp. scam. Sľubujú rozprávkové výhry v podobe exotických dovoleniek. Pritom pre zapojenie sa do súťaže stačí splniť 3 jednoduché podmienky. Lajknúť skupinu „spoločnosti“, zdieľať fotku a napísať do komentára „hotovo“ (alebo čokoľvek iné). V tomto momente ponúka majiteľ FB stránky TravelSlovakia možnosť zapojiť sa do súťaže o luxusnú dovolenku na Bali pre 4 osoby v hodnote 4 000 eur. No nevyskúšali by ste to? Čo ak to predsa vyjde? Nie, nevyjde. Ide o podvod a v tejto recenzi vám vysvetlím, prečo.

Na spomínanú stránku TravelSlovakia som natrafil len pár dní dozadu, čiže v podstate v jej zárodku. Behom tých pár dní získala skupina už 7 800 fanúšikov, ktorí dúfajú, že vyhrajú nejakú tú dovolenku.

 

Nedávno prebiehala podobná súťaž, rozdiel bol len v tom, že si podvodníci založili facebookovú stránku známej automobilky a v súťažiach ponúkali autá v hodnote 10 000 eur. Behom pár dní sa na stránke nazbieralo vyše 30 000 naivných ľudí. Tento prípad bol na moje prekvapenie pomerne dosť medializovaný, takže nakoniec sa skupinu podarilo odstrániť.

Ale späť k stránke TravelSlovakia. Práve v tomto momente tam prebieha súťaž o dovolenku na Bali pre 4 osoby v hodnote 4 000 eur. Žrebovať sa má 28.03.2019. Ako vidíte na obrázku nižšie, majiteľ FB stránky sa neštítil nalepiť na obrázok aj logá nejakých cestovných agentúr, aby to vyzeralo serióznejšie.

 

Vyhrajte dovolenku v hodnote 4000 eur pre 4 osoby na Bali, na toto láka FB stránka TravelSlovakia.

 

Stránku sledujem už od jej vzniku a všimol som si, že niekoľko súťaží na svojej stránke už organizovali. Pred pár dňami to bola dovolenka pre 4 osoby na Bahami. Výhercu, samozrejme, ani raz nevymenovali. Naopak, všetky predchádzajúce súťaže zmazali.

 

Poďme si vysvetliť, prečo sú skupiny ako TravelSlovakia a podobne podvod

Samozrejme, nechcem v tomto článku tvrdiť, že všetky súťaže na Facebooku sú podvod. To nie. Ako ale rozoznať serióznu súťaž, resp. serióznu FB stránku, od podvodu? Tu je pár mojich rád:

 

1. Lákavé výhry za minimálnu snahu!

Nikto vám nedá nič zadarmo! Platí to aj pri súťažiach na Facebooku. Cieľom takýchto súťaží býva väčšinou dosiahnuť zisk, prípadne pre začínajúce stránky zvýšiť počet fanúšikov. Čiže ak niekto vyhlási súťaž a dá do nej nejaký produkt, očakáva, že sa mu to nejakým spôsobom vráti. Buď vo forme zisku, alebo v podobe nových fanúšikov stránky.  Čo myslíte, aký zisk/cieľ môže dosiahnuť facebooková stránka, ktorá vyhlási súťaž v hodnote 4 000 eur? Veď by hneď skrachovali.

Ak teda narazíte na FB stránku, ktorá vo svojich súťažiach ponúka nereálne vysoké odmeny, na 100 % ide o podvod.

 

Podvodníci ponúkajú v súťaži na Facebooku drahé auto.

 

Ako môže byť niekto tak neskutočne naivný a veriť tomu, že stránka, ktorá má iba 260 fanúšikov, skrytého majiteľa, žiadneho sponzora a žiadne podmienky, dokáže zorganizovať súťaž o drahé auto (viď obrázok vyššie)?

 

2. Na stránke nenájdete žiadne informácie ani podmienky

Ak sa chcete zapojiť do nejakej súťaže, urobte to len v tom prípade, ak ide o overenú spoločnosť, ktorá má na FB stránke o sebe uvedené nejaké informácie. Názov firmy a nejaké kontaktné údaje. Postačí aj webová stránka, aby ste mohli majiteľa kontaktovať a spýtať sa, či je dotyčná FB skupina jeho a či je súťaž skutočná.


 

 

Na stránke TravelSlovakia nenájdete absolútne žiadne informácie, už to je veľmi podozrivé. Jediné, od čoho sa dá odpichnúť, je logo nemeckej cestovnej kancelárie, viď obrázok vyššie. Spomínanú agentúru som oslovil a upozornil, že niekto zneužíva ich logo.

 

3. Facebook má prísne pravidlá na organizovanie súťaží

Stručne zhrniem, čo by firmy pri organizovaní súťaží nemali robiť:

  • nemali by podmieňovať zapojenie do súťaže tým, že používatelia musia lajknúť stránku,

  • nemali by navádzať na zdieľanie príspevku,

  • nemali by žiadať záujemcov o súťaž, aby príspevok zdieľali na časovej osi priateľa,

  • nemali by vyzývať na označenie priateľov v komentári.

 

Kompletné a oficiálne pravidlá facebookových stránok môžete nájsť na tomto odkaze: https://www.facebook.com/policies/pages_groups_events/

 

Bohužiaľ, máloktorá firma tieto pravidlá rešpektuje. Na základe tohto bodu sa dá označiť ako podvod každá súťaž, a to dokonca aj od serióznych a známych spoločností.

 

4. Môžu z vás vylákať osobné údaje, prípadne údaje platobnej karty

Niekto by si mohol povedať, čo nás tu ten Juraj straší, veď o nič nejde. Je to len obyčajný "lajk" a zdieľanie a z toho mi nič nehrozí. Opak je však pravdou. V niektorých prípadoch sa môže stať, že majiteľ takejto stránky osloví účastníkov súťaže (pokojne aj všetkých) s tým, že vyhrali. Vyžiada si od nich osobné údaje a informácie o platobnej karte, aby si akože overil identitu. A čo bude nasledovať potom, si môžete domyslieť...

Pred mesiacom sa správa o týchto facebookových súťažiach dokonca objavila aj v médiách. Polícia v nej varovala pred jednou FB stránkou, ktorá organizovala online súťaž o kuchynskú linku. Po ukončení súťaže ľudia stojaci za stránkou kontaktovali každého účastníka s tým, že vyhral. Avšak pre doručenie výhernej ceny musel každý poslať 20 eur na pokrytie nákladov na dopravu atď. Pritom podozrivé bolo už len to, že si ani len nevypýtali vašu adresu. Dávajte si preto veľký pozor na to, čo zdieľate a lajkujete!

 

Rozhodne si prečítajte aj článok o ďalších pochybných praktikách s ktorými sa môžete stretnúť na Facebooku.

 

Pár slov na záver

Cieľom majiteľov takýchto podvodných stránok je čo najrýchlejšie nalákať do skupiny čo najviac ľudí. Preto vo svojich súťažiach ponúkajú lukratívne ceny v hodnote 4 000 eur a viac. Predsa len, ľudia na to skočia ľahšie ako keby tam dali nejakú súťaž v hodnote 50 eur.

Len sa na to pozrite, ešte pred 3 hodinami, keď som začal písať tento článok, mala skupina cca 7 800 fanúšikov, teraz je to už 14 020.

 

Majiteľ po nejakom čase, keď bude mať skupina napr. päťdesiattisíc členov, skupinu buď predá nejakej cestovnej kancelárii, alebo ju premenuje a bude v nej zverejňovať rôzne články bulvárneho charakteru. A vy sa potom budete čudovať, ako ste sa do tej skupiny vôbec dostali. 

 

V horšom prípade sa od vás budú snažiť vylákať peniaze či prístupové údaje ku kreditnej karte, prípadne osobné údaje.

 

Každému, kto narazí na podobnú súťaž, odporúčam nahlásiť stránku ako podvod.

 

Nenašli ste v článku to, čo ste hľadali? Potom sa skúste pozrieť aj na diskusné fórum. Možno tam nájdete pár zaujímavých informácií na túto tému.

Máte sami nejaké skúsenosti s podobnými súťažami na Facebooku? Budem rád, keď sa zapojíte do diskusie a napíšete vlastné skúsenosti.

 

Ak sa vám tento článok páči (prípadne celý môj web), zdieľajte ho so svojimi priateľmi, určite to ocenia. Pokojne sa pridajte aj do mojich facebookových skupín a budete neustále informovaný o nových príležitostiach. Prvá skupina je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v druhej facebookovej skupine zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: TravelSlovakia - nedajte sa nachytať na podvodné súťaže na Facebooku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok