Recenzia na stránku obalky-doma.cz (plneni-obalek.cz) – Ide o podvod?

28.10.2018 08:19

 Stránka obalky-doma.cz ponúka príjem až 15 500 Kč nenáročnou prácou - lepením obálok.  E-mailom ste ma upozornili na ďalšiu webovú stránku, ktorá ponúka možnosť privyrobiť si peniaze z domova prostredníctvom manuálnej práce. Tentokrát ide o stránku www.plneni-obalek.cz, resp. www.obalky-doma.cz (je to v podstate to isté). Majiteľ spomínaného webu ponúka záujemcom z celej Českej republiky (pravdepodobne aj zo Slovenska) možnosť zarobiť si až 15 500 Kč. Čo ma však veľmi upútalo a prinútilo pozrieť sa na tento projekt trochu bližšie, je fakt, že materiál na výkon práce majú dodávať zdarma, čo je pri podobných prácach neobvyklé. Tak som sa ich rozhodol osloviť. Pýtate sa, ako som dopadol?

 

Pár informácií o stránke plneni-obalek.cz

Ako už z názvu webovej stránky plneni-obalek.cz vyplýva, má ísť o nenáročnú manuálnu prácu, pri ktorej bude vašou úlohou plnenie obálok s propagačným a obchodným materiálom. Takto naplnené obálky potom pošlete na ich adresu a oni ich od vás odkúpia. Za každú správne naplnenú obálku vám zaplatia 8,5 Kč až 15,50 Kč + vecné prémie v podobe mobilu, fotoaparátu a podobne. Za 1000 naplnených obálok sľubujú až 15 500 Kč.

Na stránke ďalej píšu, že obálky ani známky nekupujete, takže by ste nemali mať žiadne výdavky.

 

Napriek tomu, že web plneni-obalek.cz vyzerá neseriózne (už len z toho dôvodu, že na ich stránke nenájdete žiadne údaje o firme ani obchodné podmienky) a že na webe majú pár protichodných informácií, rozhodol som sa vyplniť kontaktný formulár a požiadať o registráciu. Sám som zvedavý, v čom bude háčik, pretože ako som už spomínal, obálky a známky majú posielať zadarmo.

 

Ako dopadla reakcia na moju požiadavku?

V e-maile som dostal len pár ďalších informácií, napríklad že ide o firmu fungujúcu od roku 2009, ktorá sa zaoberá sprostredkovateľskými činnosťami, reklamou a marketingom.

Taktiež ma v závere e-mailu upozornili na to, že nejde o žiadnu podvodnú ponuku ani pyramídovú hru. Ak mám skutočný záujem pre nich pracovať, mám sa zaregistrovať na stránke obalky-doma.cz.

 

Poďme si preklepnúť stránku obalky-doma.cz

Táto stránka vyzerá v porovnaní s tou predchádzajúcou trochu serióznejšie. Aspoň čo sa týka kontaktov a informácií o firme. V obchodných podmienkach sa dozvieme, že stránku obalky-doma.cz prevádzkuje spoločnosť TOVEL Profit - Tomáš Velcl, P. O. Box 1, Šumperk, 78701.

 

Ide o podnikanie, nie o klasickú pracovnú ponuku

V podstate už prvá veta na stránke nám napovie, že nejde o pracovnú ponuku na zmluvu, ale o podnikanie, resp. samostatne zárobkovú činnosť.

 

Nabízíme možnost nenáročného výdělku formou samostatné činnosti, kterou lze vykonávat v pohodlí svého domova. 

 

Na vykonávanie takejto činnosti by ste teda mali vlastniť živnostenské oprávnenie.

 

Registrácia nie je zadarmo

Hlavným dôvodom, prečo som sa rozhodol pozrieť na stránku obalky-doma.cz bližšie, bol fakt, že spoločnosť uvádzala, že nebudete mať žiadne výdavky, resp. že obálky ani materiál na plnenie nekupujete. To je v podstate pravda. Za tieto veci skutočne platiť nemusíte, zaplatíte za propagačné materiály a ďalšie brožúrky, ktoré vám pošlú vo vstupnom balíčku. Ten stojí 990 Kč. Túto sumu vám údajne vrátia s prvou výplatou, takže má ísť o akúsi formu zálohy.

 

O čo teda vlastne ide – ako tento biznis funguje?

Zakúpením balíčka za 990 Kč si objednávate služby spoločnosti (spracovanie registrácie, zaradenie do systému, príprava podkladov a dokumentácie) a štartovaciu sadu, ktorá obsahuje rôzne dokumenty, podklady, pracovný postup a zmluvné podmienky (v obchodných podmienkach v bode 8 nájdete všetko, čo spomínaný štartovací balíček obsahuje). Avšak to najdôležitejšie, obálky, do ktorých by ste mali vkladať dokumenty, nedostanete. Obálky si budete musieť získať sami. Pýtate sa, ako? Propagovaním rôznych ponúk zmluvných partnerov spoločnosti TOVEL Profit - Tomáš Velcl.

 

Vašou skutočnou náplňou práce bude aktívna prezentácia ďalších podobných ponúk práce na doma, ako je táto od spoločnosti TOVEL Profit. Aspoň tak sa píše v obchodných podmienkach v bode č. 16. Konkrétne tam píšu, že budete musieť prezentovať a propagovať rôzne ponuky od zmluvných partnerov prevádzkovateľa stránky obalky-doma.cz, a to prostredníctvom inzercie, internetu, e-mailom, telefonicky, prípadne osobným kontaktom.

Predmetom prezentácie má byť (podľa bodu 17 v obchodných podmienkach) 13 aktuálnych ponúk práce na PC, manuálne práce na doma a podobné ponuky.

 

A čo teda s tými obálkami? Tie získate od ľudí, ktorí budú mať záujem o vami propagované ponuky. Následne ich naplníte propagačným materiálom podľa pracovného postupu, ktorý ste dostali vo vstupnom balíčku, a nezalepené odošlete späť na adresu firmy.

 

Čiže ak tomu správne rozumieme, ak nikoho neoslovíte, resp. nikto nebude mať záujem o vami propagované ponuky, nedostanete žiadne obálky, a tým nič nezarobíte.

 

 

Za pravdu mi dáva aj bod 20 v obchodných podmienkach, v ktorom sa uvádza, že prevádzkovateľ portálu obalky-doma.cz nezaručuje stály príjem ani žiadny zárobok, viď:

 

Provozovatel nezaručuje stálý příjem ani žádný výdělek, výsledky jsou individuální a závisí zejména na vlastní aktivitě, iniciativě a úsilí spolupracovníka a také na aktuální poptávce na trhu po nabídkách daného charakteru.

 

Predpokladám, že na to, aby ste získali 1000 obálok (a zarobili tak 15 500 Kč) a následne ich mohli naplniť propagačnými materiálmi, ktoré ste dostali vo vstupnom balíčku, a poslať firme na odkúpenie, budete musieť osloviť 1000 ľudí. No oplatí sa vám to? Nechám na vaše posúdenie.

 

Pár slov na záver

Na základe vyššie uvedeného je úplne jasné, že plnenie obálok propagačným materiálom nie je hlavným predmetom vašej činnosti (ide len o doplňujúcu činnosť). Tým hlavným predmetom je propagácia ďalších pochybných ponúk. O aké pracovné ponuky ide, netuším, ale predpokladám, že pôjde o ďalšie manuálne práce na doma, prípadne práce na PC, pri ktorých si záujemcovia budú musieť zakúpiť balíček a následne robiť to isté, čo vy, teda propagovať ponuky firiem a hľadať ďalších záujemcov. Trochu to zaváňa pyramídovou hrou, resp. „letadlem“. Keďže neviem, o aké ponuky ide, ťažko hodnotiť. 

 

Ak ste si teda mysleli, že vám firma TOVEL Profit pošle na vašu adresu obálky aj s materiálom a vy tie obálky jednoducho naplníte a pošlete späť do firmy, za čo dostanete peniaze, sklamem vás, tak jednoduché to nie je. Priznám sa, že to na prvý dojem tak vyzerá, no keď si stránku obalky-doma.cz prečítate viackrát a pozorne (hlavne obchodné podmienky), zistíte, že vlastne nijako neklamú. Preto si myslím, že nejde o podvod. Oni len jednoducho využívajú to, že ľudia si stránku neprečítajú pozorne.

 

Ak sa na to ale pozriem z iného uhla pohľadu, prekáža mi tam ten výraz „lepenie obálok”. Ako som už spomínal, nie je to hlavná činnosť, tou je propagácia služieb zmluvných partnerov spoločnosti TOVEL Profit. Nadpis stránky teda pokojne mohol byť „zarábajte doma propagovaním služieb našej spoločnosti“. To by sa im ale zrejme žiadny záujemca neohlásil a už vôbec by si za takúto prácu nezakúpil štartovací balíček za 990 Kč. Naopak, ak sa povie lepenie obálok, tak sa vždy nájde niekoľko záujemcov.

 

Či ide o zámer obalamutiť návštevníkov stránky, aby to na prvý pohľad vyzeralo ako nenáročná manuálna práca v podobe lepenia obálok, posúďte sami. Avšak ako som už spomínal, firma nijako neklame, stačí len pozorne čítať a premýšľať nad tým, čo píšu.

 

Ak hľadáte serióznu prácu z domu, mrknite na túto kategóriu. Pridávam tam normálne profesie, ktoré sa dajú vykonávať z pohodia domova či vlastnej kancelárie.

 

Hľadáte skôr nejakú možnosť privyrobiť si popri zamestnaní, škole či materskej, a neočakávate od toho milióny? Potom skúste  vyplňovať dotazníky a anket y

 

Ak si myslíte, že sa mýlim a v skutočnosti ide o podvod, napíšte mi to dole do diskusného fóra. Pokojne mi mohlo ujsť niečo dôležité.

Do diskusie mi taktiež môžete napísať svoje vlastné skúsenosti.

 

Našli ste v tomto článku zaujímavé informácie, ktoré považujete za prospešné? Potom sa o ne podeľte so svojimi známymi a možno tak niekomu pomôžete. Stačí, ak článok budete zdieľať alebo mu dáte like. Určite odporúčam lajknúť moje facebookové skupiny, v ktorých neustále zverejňujem novinky týkajúce sa práce z domu a podnikania na internete. V prvej skupine sa zameriavam všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), druhá facebooková skupina patrí ponukám práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Recenzia na stránku obalky-doma.cz – Ide o podvod?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok