Recenzia na Likegram.cz – skutočne sa dá niečo zarobiť?

10.10.2019 14:46

Ako funguje stránka Likegram.cz - výhody a nevýhody. Ďalšia stránka, ktorá sa v súčasnosti teší veľkej obľube a ktorej majitelia ponúkajú ľuďom možnosť privyrobiť si niečo navyše, je Likegram.cz. Táto stránka funguje len pár týždňov, no už teraz nájdete vo viacerých FB skupinách zameraných na témy, ako zarábať na internete a práca z domu, doslova záplavu inzerátov/spamu. Každý propaguje Likegram ako zaručený zárobok, mne však na tejto stránke niečo nesedí. Preto som sa rozhodol zaregistrovať a zistiť, ako systém funguje a či sa skutočne dá niečo zarobiť.

 

Čo je to Likegram

Likegram je projekt vytvorený spoločnosťou VK Marketing, s. r. o., ktorý ponúka bežným ľuďom online zárobok prostredníctvom jednoduchých úkonov, a to sledovaním, lajkovaním a komentovaním na Instagrame.

 

Ako to funguje? – Likegram nie je zadarmo...

Každý propaguje Likegram ako zárobok, ktorý je zadarmo, t. j. nič neplatíte a nemusíte ani investovať. To však nie je celkom pravda.

Systém Likegramu môžeme rozdeliť na 2 časti, resp. 2 skupiny ľudí: sledovatelia, to sú tí, čo chcú sledovať iných ľudí a zarobiť si tým nejaké peniaze a sledovaní, t. j. tí, čo chcú získať pre svoj účet na Instagrame ľudí, ktorí ich budú sledovať – celebrity, známe osobnosti, firmy predávajúce produkty, influenceri a podobne...

 

Pre prvú skupinu – čiže sledovateľov – je systém zadarmo. Stačí sa len zaregistrovať a splniť podmienky na pridanie Instagram účtu (mať na Instagrame aspoň 9 príspevkov). Následne vám v administratívnom rozhraní Likegramu budú naskakovať účty, ktoré môžete sledovať.

Za každý účet, ktorý začnete sledovať, dostanete 0,30 Kč. Akonáhle dosiahnete výplatné minimum, t. j. 200 Kč, môžete si zarobené peniaze vyplatiť na účet alebo si za ne nakúpite sledovateľov.

 

Druhá skupina – čiže sledovaní – sa prihlásili do systému, aby získali na svoj účet na Instagrame veľa sledovateľov. V tomto prípade to však zadarmo už nie je.

 

Na získanie nových sledovateľov sú potrebné kredity. Tie sa dajú získať buď pomocou sledovania ostatných účtov (pozri prvá skupina), alebo si ich jednoducho zakúpite za vlastné peniaze.

 

Moje skúsenosti s Likegram.cz

Do Likegram.cz som sa zaregistroval niekedy v septembri. Prvé dni mi v administrácii naskakovali účty na sledovanie jeden po druhom, až som sa postupne priblížil k hranici výplatného minima. Dnes mám na svojom účte nazbieraných 185 Kč, no po nových účtoch, ktoré by som mohol sledovať, akoby sa zem zľahla.

Kým na začiatku mi denne pribudlo do administrácie 60+ účtov na sledovanie, dnes je to sotva jeden účet za dva dni. Nechápem, ako je to možné...?

 

Úvodná stránka Likegramu na ktorej je napísané - zarábaj na Instagrame prostredníctvom sledovania a lajkovania.

 

Jediné, čo mi napadá, je to, že v systéme je príliš veľa záujemcov o zárobok a málo záujemcov o sledovateľov. A ak sa aj nejaký záujemca o sledovateľov objaví a zakúpi si ich dajme tomu 1 000, je možné, že sa na vás nedostane, pretože v systéme je 10 000 ľudí. A čo myslíte, komu pridelia do administrácie nový účet na sledovanie? Tomu, kto má nazbieraných 195 Kč a je tesne pred výplatou, alebo niekomu, kto má na účte nazbieraných povedzme 10 Kč? Nuž odpoveď asi poznáte.

 

Skutočne by ma zaujímalo, ako je ich systém naprogramovaný.

 

Pripomína mi to známu klikačku eRmail

Likegram mi nenápadne pripomína neslávne preslávenú klikačku eRmail, ktorá oklamala státisíce ľudí. Táto klikačka ponúkala, resp. stále ponúka (portál je funkčný) možnosť ľahkého a bezprácneho zárobku sledovaním reklám, resp. pozretím reklám, ktoré chodia do emailu.

 

Táto klikačka láka ľudí na registračný bonus 100 Kč a odmenu až 5 Kč za pozretie reklamného emailu. Spočiatku klikací portál dodržiava všetky sľuby. Reklám chodí na váš email požehnane a všetky sú dobre ohodnotené. Avšak po čase, keď sa priblížite k výplatnému minimu 1 000 Kč, zrazu z ničoho nič počet reklamných emailov klesne na minimum a tie, ktoré prídu, sú ohodnotené sumou 0,10 Kč.

Veď áno, v systéme je milión klikačov a keď si nejaký inzerent objedná len 100 000 reklamných emailov, na vás sa zrazu nedostane.

A nie je pravda, že by im klesol počet „objednávok“. Keď si založíte nový účet, tak vám opäť chodí veľa dobre ohodnotených reklamných emailov.

 

Vyzerá to, že tieto systémy ako eRmail sú nastavené tak, že reklamy chodia len novým registrovaným ľuďom a tým, ktorí ešte nedosiahli kritickú hodnotu. Akonáhle sa však priblížite k výplatnému minimu, viac reklám na svoju emailovú adresu nedostanete. Veď načo by vás vyplatili, keď si peniaze môžu nechať.

 

Je to tak aj v prípade Likegramu? Nuž podľa mojej osobnej skúsenosti to tak zatiaľ vyzerá. Sú to však len moje špekulácie. To, ako je naprogramovaný ich systém, vie len samotný majiteľ. V internetových diskusiách sa však nájdu viacerí ľudia, ktorí majú podobné skúsenosti ako ja. Takže to asi až taká úplná náhoda nebude.

 

 

Budete musieť do systému priviesť ďalších ľudí, inak nezarobíte

Vyzerá to tak, že aby som dosiahol výplatné minimum 200 Kč a mohol si tak vyplatiť spomínanú sumu, budem musieť do systému priviesť nových ľudí. Z každého užívateľa, ktorého odporučím, získam 10 % z jeho zárobkov. Čiže keď dotyčný užívateľ zarobí 30 Kč, ja dostanem 3 Kč.

V opačnom prípade budem musieť čakať niekoľko mesiacov, kým nazbieram zvyšných 20 Kč. Lebo ako som už spomínal, pokiaľ je v systéme 10 000 ľudí a firma si zakúpi len 1 000 sledovateľov, je pravdepodobné, že sa na mňa nedostane.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Keď sme už pri tom Instagrame, odporúčam vám prečítať si aj článok 5 spôsobov, ako si prilepšiť prostredníctvom sociálnej siete Instagram. Ak máte na účte slušný počet sledovateľov (tisícka nestačí), možno sa vám niektorá metóda uvedená v článku bude pozdávať.

 

Je systém vôbec udržateľný?

Oslovil som spoločnosť, ktorá prevádzkuje stránku Likegram.cz s tým, že by som mal záujem kúpiť si sledovateľov. Zaujíma ma hlavne to, či je business model tejto firmy dlhodobo udržateľný.

 

Napríklad vyššie spomínaná klikačka eRmail má systém nastavený tak, že skôr či neskôr skrachuje. Od inzerujúcich firiem si pýta eRmail za oslovenie 300 000 emailových adries 32 000 Kč. Klikací portál však musí vyplatiť svojim partnerom 1 Kč za každú otvorenú emailovú adresu. Ak si z 300 000 oslovených ľudí otvorí email a pozrie reklamu aspoň 100 000 ľudí, musí im vyplatiť 100 000 Kč. Jednoduchá matematika – príjem eRmailu je 32 000 Kč, náklady sú 100 000 Kč. Tento systém dlhodobo udržateľný asi nebude, však? :-).

 

Ako je to v prípade Likegramu? Na email mi síce neodpísali, no podarilo sa mi zistiť, že za jedného sledovateľa si pýtajú od inzerujúcich firiem 0,80 Kč. Ak sa im teda ozve nejaká firma, že má záujem z ich systému nakúpiť 10 000 sledovateľov, Likegram zarobí 8 000 Kč, z tejto sumy musí rozdeliť svojim partnerom 10 000 * 0,30 Kč + odmeny za partnerský program.

Opäť jednoduchá matematika – zisk Likegramu 8 000 Kč, náklady 3 000 Kč + ďalšie odmeny.

 

Z vyššie uvedeného môžeme usúdiť, že na rozdiel od klikačky eRmail má Likegram systém nastavený dobre a je dlhodobo udržateľný.

 

Biznis plán Likegramu je teda úplne v poriadku, otázne však je, či dokážu s cenou 0,80 Kč za sledovateľa konkurovať iným hráčom na trhu. Napríklad na známom portáli mikroprác Stovkomat.cz sa rovnaké služby ponúkajú za oveľa nižšiu sumu.

Na obrázku nižšie môžete vidieť, ako na portáli Stovkomat predáva jeden podnikateľ 10 000 sledovateľov za sumu 3 199 Kč, čo vychádza na 0,32 Kč za sledovateľa.

 

Na Stovkomate.cz nakúpite 10 000 Instagram sledovateľov výrazne lacnejšie.

 

Riskujete zabanovanie účtu na Instagrame

Určite by bolo dobre spomenúť, že účasťou v Likegrame riskujete, že vám na to Instagram príde a zablokuje váš účet.

Tieto sociálne siete ako Instagram, Facebook, Twitter a podobne majú sofistikovaný algoritmus, ktorý dokáže rýchlo odhaliť podozrivé praktiky. Podozrivou praktikou môže byť aj rýchly nárast vašich sledovateľov, prípadne ľudí, ktorých sledujete. Ak behom 10 dní začnete sledovať 1 000 ľudí alebo vás začne sledovať 1 000 ľudí, zrejme si koledujete o pozornosť algoritmu Instagramu.

Každopádne neviem posúdiť, či je všetko s kostolným poriadkom v prípade Likegramu a s obchodnými podmienkami Instagramu. Možno teraz len straším. 

 

Kto teda na tom nakoniec zarobí?

Nepochybne majiteľ projektu a tí, ktorí privedú do systému veľký počet ľudí.

Naopak, ak tento zárobok nebudete odporúčať, výplatné minimum zrejme nedosiahnete. Samozrejme, môže sa objaviť pár výnimiek.

 

Čas, ktorý nad tým strávite, sa dá využiť aj lepšie

Sú, samozrejme, aj ďalšie nevýhody, napríklad to, že táto „práca“ vám zaberie pomerne veľa času. Označiť a začať sledovať 100 užívateľov zaberie takmer hodinu a dostanete za to 30 Kč (niečo vyše jedného eura). Na druhej strane ide len o drobný zárobok, takže nemôžete očakávať, že budete mať 200 Kč za hodinu takejto „práce“.

Každopádne, ak stránku Likegram.cz porovnáme s online prieskumami, kde za vyplnenie 10-minútového dotazníka dostanete 10 až 30 Kč, javí sa mi tento zárobok skôr ako strata času.

 

Pár slov na záver

Nemám v úmysle nikoho odhovárať od registrácie do tohto projektu, len som napísal svoju skúsenosť a názor.

Napriek vyššie uvedeným negatívam si však nemyslím, že v prípade projektu Likegram ide o podvod. Biznis model je podľa môjho názoru OK, udržateľnosť systému je taktiež v poriadku.

Samozrejme, je tu veľa otáznikov, napríklad, akým spôsobom systém prideľuje nové účty na sledovanie, resp., ako je možné, že nový užívateľ dostane na sledovanie viac príležitosti, ako užívateľ, ktorý je tesne pred výplatným minimom.

Či je to len náhoda, alebo zámer, vie len majiteľ.

 

Odporúčam prečítať si aj článok Reálne a overené stránky, ktoré ponúkajú možnosť zarobiť si online. V článku nájdete niekoľko reálnych spoločností.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Hľadáte možnosti, kde by ste mohli zhodnotiť svoje peniaze? V tomto článku nájdete 20 najlepších možností, ako a kam investovať online z pohodlia svojho domu.

 

Nenašli ste v článku to, čo ste hľadali? Potom sa skúste pozrieť aj na diskusné fórum. Možno tam nájdete pár zaujímavých informácií na túto tému.

Čo si vy myslíte o projekte Likegram? Budem rád, keď sa zapojíte do diskusie a napíšete vlastné skúsenosti / názor.

 

Ak sa vám tento článok páči (prípadne celý môj web), zdieľajte ho so svojimi priateľmi, určite to ocenia. Pokojne sa pridajte aj do mojich facebookových skupín a budete neustále informovaný o nových príležitostiach. Prvá skupina je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v druhej facebookovej skupine zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Recenzia na Likegram.cz – skutočne sa dá niečo zarobiť?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok