Online investovanie – niekoľko spôsobov, ako a kde investovať

20.07.2022 15:37

TOP 9 spôsobov, ako a kde investovať. Pokiaľ vám niečo hovoria termíny ako inflácia alebo investície, určite sa zaujímate o to, kam by ste vložili prostriedky, ktoré máte na účtoch. V čase, keď je inflačná hladina vysoko nad očakávania, sa každý zodpovedný človek zaujíma o to, ako by ochránil svoje úspory. Našťastie existuje riešenie a je jasné, že nebude len jedno. Vlastne záleží len na tom, na akého koňa stavíte. A rozumní investori radia, aby ste mali takýchto favoritov viac. Preto si dnes prinesieme zopár zaujímavých tipov online investovania, nad ktorými sa oplatí premýšľať. 

 

1. Investície do P2P pôžičiek

Investícia do p2p pôžičiek – koľko sa dá zarobiť?

Požičiavať peniaze môžete aj vtedy, keď nie ste majiteľom banky. Práve preto vzniklo odvetvie nazývané bežne peer-to-peer, teda zjednodušene povedané, medzi jednotlivými ľuďmi. Ide napríklad o portály, akým je Žlutý meloun či Mintos, ktorý funguje celosvetovo, alebo české Zonky. Niekedy sa stretnete nielen s P2P, ale aj P2B pôžičkami, vtedy bude vaším dlžníkom podnikateľský subjekt, požičiate teda niekomu na rozjazd podnikania, na prevádzkové výdavky a tak ďalej.

Žiadateľ o pôžičku bude mať určitý rating, čo je vlastne zdokumentovanie jeho schopnosti splácať úver. Dobrý rating znamená nižší úrok, s vyššími úrokmi stúpa rizikovosť, tieto dve veci idú plne ruka v ruke. Skúsení investori radia, aby ste svoje investície rozdelili do niekoľkých rôznych úverov, a to s prihliadnutím na úroveň rizika. Od tých najmenej rizikových až po tie rizikovejšie, ale nedávať nič na jednu kartu, nestávkovať len na jedného dostihového koňa.

Mrknite napríklad na investičnú spoločnosť Mintos.

 

2. Investície do kryptomien

Nie je snáď nikto, kto by ich aspoň ľahko nepoznal alebo o nich dokonca v živote vôbec nepočul. Kráľom je hlavne Bitcoin, ale môžeme hovoriť aj o mnohých desiatkach ďalších. Kryptomeny sú témou nielen pre zasvätených, ide o platidlo, ktoré nemožno regulovať cez národné banky, čo dáva investorom pocit veľkej slobody. Vlastne sa dá bez preháňania povedať, že fungujú mimo systému, kryptomeny teda nie sú závislé od politických či ekonomických zmien. Niekto im vôbec neverí, iný na nich zarobil zaujímavé prostriedky.

Bitcoin začal svoju éru v roku 2009 a teoreticky sa dá uložiť aj v mobilnej aplikácii alebo PC. Aby ste sa vyhli jednorazovým prepadom, ktoré môžu zamávať sebavedomím investora na samom začiatku, odporúča sa premýšľať napríklad o strednodobom horizonte investície, teda asi na päť až sedem rokov. Jednoduchá zameniteľnosť na koruny je v prípade kryptomien samozrejmosťou. Litecoin, Ethereum, Tether, Cardano – jestvujú rozmanité možnosti!

 

3. Investície do nehnuteľností

Investovanie do nehnuteľností je jedním z najobľúbenejších spôsobov online investovania.

Podielové fondy, to je to, o čo tu ide! Nehnuteľnostné fondy sú hitom, niekedy sa im hovorí aj realitné fondy. Samozrejme, investíciu do nehnuteľností každý pozná, kúpiť si garsónku na dobrom mieste v okresnom či krajskom meste a prenajímať ju, to môže byť dlhodobo veľmi zaujímavé. Teraz si však povieme niečo o investovaní online.

Nehnuteľnostné fondy sa zaoberajú predovšetkým komerčnými nehnuteľnosťami, teda napríklad nákupnými centrami, budovami, akými sú kancelárie alebo sklady. Samozrejmosťou je aj priame napojenie na ubytovanie – penzióny, hotely atď. Môže to byť nielen v ČR a SR, ale aj v stredomorských destináciách. Byty alebo apartmány v Taliansku a Rakúsku sú ideálne na letnú alebo zimnú turistickú sezónu. Výhodou je, že cena nehnuteľností aj napriek krátkodobým výkyvom predsa len rastie v čase. Za desať alebo pätnásť rokov preto bude ich hodnota nepochybne vyššia ako dnes.

 

4. Investície do mien

Staviť môžete aj na menové investície, rozhodne tým neurobíte chybu. Pokiaľ sa bude vzťah dolára a eura alebo iných platidiel vyvíjať podľa vášho očakávania, môžete veľmi zaujímavo zarobiť. Ide o jeden z variantov, nad ktorými sa dá zamyslieť a ktorý je určite veľmi tradičný – trvá už niekoľko tisíc rokov, odkedy bola vyrazená prvá minca.

V ponuke je množstvo rôznych mien, od koruny po libru, od jüanu až po jeny, samozrejme, že sa ponúkajú aj iné exotickejšie platidlá. Je to len na vás, držať časť portfólia v cudzej mene nie je chybou, ale skôr dobre premysleným krokom. Ak máte k niektorej krajine vzťah, je to doslova vaša srdcovka, snáď ani nemožno konať inak, všakže? Aspoň symbolicky.

 

Chcete ochrániť svoje úspory, ale neviete, kam investovať? V článku Najlepšie spoločnosti, kde môžete investovať online, nájdete niekoľko zaujímavých a serióznych firiem ponúkajúcich investovanie do p2p pôžičiek, nehnuteľností, kryptomien, komodít a pod.

 

5. Investície do akcií, komodít alebo binárnych opcií

Komodity a možnosť investovania do nich.

Akcie alebo nízke poplatky, vyššia miera likvidity a možnosť zaujímavých ziskov, ale aj relatívne veľké riziko. Investor sa rozhoduje sám a musí mať tzv. čuch na góly, pokiaľ chce uspieť. Teda inak povedané, vedieť, kedy kúpiť a kedy predať, prípadne ako dlho jednotlivé akcie držať. Záleží aj na naplánovanom časovom horizonte investície, ktorá môže trvať aj mesiace a roky. Niektoré cenné papiere sa predajú takmer hneď, na iné sa čaká dlhšie obdobie. Je potrebné nezapájať emócie a vydržať s chladnou hlavou ako hráč pokru. Firmy ako Tesla, Apple, Microsoft, ale aj Avast, ČEZ alebo Komerční banka a Kofola, je celý rad možností a záleží len na tom, v ktorom segmente sa dobre orientujete alebo máte aspoň základný prehľad. Existujú tisíce zahraničných aj českých firiem, ktoré určite poznáte a viete o nich, že sú na trhu už desaťročia. Prečo im potom nedať aspoň symbolicky svoju dôveru?

U komodít je to veľmi podobné, či už sa bavíme o zlate, striebre, ale aj kakau, rope, paládiu, bavlne alebo káve, pšenici a vôbec o čomkoľvek, čo si možno predstaviť. Aktuálny kurz je obvykle vyjadrený v dolároch a musíte sa však orientovať v grafoch už na prvý pohľad. Do čoho vložiť peniaze a s čím sa bude obchodovať čoskoro za vyššie sumy ako práve teraz?

Špeciálnou investíciou sú tzv. binárne opcie, ktoré sú doménou nového tisícročia. Sú jednoduché, kupujúci aj predávajúci dobre vedia, o koľko prídu alebo ako veľmi môžu svoju investíciu zhodnotiť.

 

6. Investície do start-upov a podnikov na začiatku

Investičné portfólio môže mať zaujímavé vetvenie, pokojne je možné vložiť peniaze aj tam, kde vidíte budúci zisk a zhodnotenie. Start-upy môžu a nemusia vyjsť, to je samozrejmé, berte to ako tip. Prezrite si pôvodnú víziu zakladateľov, zistite si viac o ich plánoch, ale aj minulosti. Ako sa bude vyplácať zisk a čo hovoria podmienky investície?

 

Pozorne si všetko prejdite, premyslite a využite buď priamu investíciu po prebratí dôležitých vecí so zakladateľmi, alebo skúste platformu, kde je takých start-upov pomerne dosť.

 

Nových začiatkov je veľa a aj dnešné slávne firmy museli ujsť prvé krôčiky. Keď si vyhliadnete niečo, čo má veľkú nádej, prečo nevložiť svoju dôveru do ľudí s nápadom, ktorí ale v daný moment nemajú dostatok prostriedkov do prvých krokov? Keď sa dvaja spoja, môže to mať zaujímavý priebeh.

 

7. Investície do sporiacich účtov

Toto je tiež investícia, ktorá prebieha online – ale pozor – úročenie je minimálne a obvykle nemá šancu prekonať infláciu. V čase, keď je inflácia nízka, ide pri sporiacich účtoch o desatiny percent ročne. Pokiaľ inflácia výrazne vzrastie, hovoríme pokojne až o niekoľkých percentách.

Podobné veci platia o takzvaných termínovaných vkladoch. Trpezlivosť však prináša ruže a kto nechce riskovať na iných trhoch, má tu istotu poistenia vkladu až do hranice 100-tisíc eur (alebo ekvivalentu v národnej mene). A investovať sa dajú aj veľmi malé čiastky. Rozhodne je to lepšie, než aby peniaze na bežnom účte bez úročenia doslova zjedla inflácia. Niekedy je aj malé zhodnotenie dobré, ako sa hovorí, lepšie ako úplná nula.

 

8. Investície do dlhopisov

Ideálne pre tých, ktorí sú na samom začiatku a chcú investovať svoje voľné peniaze bez veľkého rizika stratového vývoja. Dlhopisy, či už štátne, alebo firemné, môžu predstavovať zaujímavú kotvu každého portfólia. Obvykle aj viete, ako veľmi sa zhodnotí, a to aj dlhšie obdobie vopred. Samozrejme, všeobecne platí, že očakávania je jedna vec a realita druhá. Tu sú aspoň čiastočne odkryté karty, čo pri iných formách investícií nie je.

Ako to vlastne prebieha? Kúpením dlhopisu požičiate peniaze konkrétnej firme alebo aj štátnej pokladni. Ide o cenné papiere a investície, záleží hlavne na dôveryhodnosti toho, kto ich vydal. Dá sa teda povedať, že dlhopisy štátov sú bezpečnejšie ako jednotlivých firiem, bývajú termínované (na rok, prípadne aj päť až desať rokov), ale aj bez termínu splatnosti, to už záleží na konkrétnej ponuke. A keď sú úroky zviazané s cenovou hladinou zlata? Potom môžete pri zhodnotení najcennejšieho z olympijských kovov zaujímavo zarobiť!

 

9. Investície na vlastnú päsť alebo cez platformu

A čo ešte povedať na záver? Môžete si tiež vybrať, či budete spolupracovať s niektorou platformou, alebo pôjdete do akcie, takzvane sami za seba, čo je ale pre začiatočníka trochu rizikové. Ponúka sa Revolut, eToro, Plus500 alebo Binance a Coinbase, prípadne aj mnoho ďalších. Záleží na mnohých premenných, v niektorých z nich možno obchodovať s kryptomenami, v iných s akciami alebo komoditami, inde zase kombináciou týchto možností.

Samozrejme, nikto netvrdí, že nemôžete mať registráciu na viacerých portáloch zároveň, ide o jednu z možností, ak máte dostatok času a energie. To ale bude dobré si ujasniť hneď na samom začiatku, kým ešte nevstúpite do investorských vôd. V každom prípade dovoľte, nech vám poprajeme veľa šťastia!

 

Chcete ochrániť svoje úspory, ale neviete, kam investovať? V článku TOP platformy pre online investovanie nájdete niekoľko zaujímavých a serióznych spoločností ponúkajúcich investovanie do p2p pôžičiek, nehnuteľností, kryptomien, komodít a pod.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Kde nájsť nové zákazky? Tu je 50 overených webov – v recenzii nájdete viac ako 50 zákazkových portálov a facebookových skupín, kde si freelanceri môžu hľadať nových klientov. Je to vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí hľadajú prvé referencie.

 

Máte už nejaké skúsenosti s niektorou z vyššie spomínaných možností? Ktorá z nich sa pre vás javí ako najlepšia? Do čoho sa podľa vás oplatí investovať najviac? Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé tipy na online investovanie z domu, ktoré ste v tomto článku nenašli? Napíšte do diskusie.

 

Páči sa vám môj web? Ak áno, odporučte ho svojim priateľom, určite vám budú vďační. Taktiež sa môžete pridať do dvoch facebookových skupín, v ktorých vás budem neustále informovať o nových príležitostiach. Jedna je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v tej druhej zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Online investovanie – niekoľko spôsobov, ako a kde investovať

Neboli nájdené žiadne príspevky.