Mintos recenzia – aké sú výhody a nevýhody investovania?

08.01.2022 07:41

Mintos, to je investícia do kolektívnych pôžičiek. Kam investovať voľné prostriedky? Zhodnotenie, ale tiež záchrana pred infláciou, toto slovné spojenie sa v posledných mesiacoch a rokoch skloňuje stále častejšie. Akcie, nehnuteľnosti, striebro a zlato, ale napríklad tiež dlhopisy, respektíve pôžičky. V poslednom čase Slováci objavujú kúzlo pôžičiek peer-to-peer, a to nielen vďaka značkám, ako je napríklad Prosper Marketplace, Zonky alebo Žlutý meloun. Jednou z ďalších alternatív je napríklad spoločnosť Mintos, ktorá je v našom priestore určite jedna z tých významnejších.

 

Pokiaľ ste už niekedy počuli o úveroch P2P, určite viete, čo si máte pod touto skratkou predstaviť. Ľudia požičiavajú ľuďom bez aktívnej účasti banky. Znamená to rýchlejší proces zjednania a tiež menej podmienok. Moderný spôsob, s ktorým má skúsenosť stále viac ľudí. Jedni na strane, ktorá si požičiava peniaze, druhí potom v úlohe súkromných investorov.

V tejto recenzii sa pozrieme podrobnejšie na túto P2P platformu. Povieme si, čo je Mintos, aká je minimálna čiastka, ktorú môžete investovať, aké je ročné zhodnotenie investície, aké sú poplatky a možné riziká investície a naopak, aké výhody ponúka portál Mintos.

 

Peer-to-peer, zoznámte sa s novinkou

Niekedy sa tomu hovorí aj peer-to-peer lending, teda požičiavanie (kolektívne investovanie do P2P pôžičiek), keď sa dohodnú dvaja používatelia online platformy. Zdieľaná ekonomika je niečím, čomu určite patrí horúca budúcnosť. Žiadne poplatky banke, klasika 21. storočia, ktorá prišla pôvodne z Veľkej Británie. Žiadateľ o úver sa zaregistruje a buď bude súhlasiť s podmienkami, ktoré nastavil investor, alebo sa obráti inam, všetko je maximálne zjednodušené. Rating úveru, zmluva, rozúčtovanie splátok, P2P platformy sa starajú o celú administratívu.

 

Mintos je investícia za pár eur, ale aj za tisíce

Mintos pozýva nielen väčších investorov, ale aj tých drobných, ktorí nechcú riskovať veľké čiastky. Alebo tí, ktorí si jednoducho nemôžu taký vklad dovoliť, no napriek tomu by radi aspoň nahliadli na P2P trh. Samozrejme, pretože portfólio môže byť veľmi rôznorodé. Niekto chce iba otestovať svoje možnosti, iný zase vložiť väčší obnos.

 

Mintos - popredné trhovisko pre investovanie do úverov.

 

Podnikateľské úvery alebo financovanie faktúr, úver na nový automobil alebo úver so zálohom. V neposlednom rade aj krátkodobý spotrebiteľský úver. Mintos ponúka pestré možnosti pre všetkých, ktorí sa neboja investovať. Najnovšie má Mintos aj bankovú licenciu, prináša preto ešte širšiu ponuku – konkrétne investície do dlhopisov. Tie sa môžu začínať iba na 50 eurách (1 200 Kč). Obávať sa pritom ničoho nemusíte, k dispozícii je The Mintos Risk Score, ktoré naznačí, či ide o pomerne rizikovú investíciu, alebo nie.

 

Aké ročné zhodnotenie investície ponúka Mintos?

Portál Mintos ponúka priemerné ročné zhodnotenie takmer 10 percent, čo je aj na tomto trhu pomerne vysoké číslo.

Mintos odštartoval už v roku 2014 a zatiaľ investorom vyplatil veľmi zaujímavé peniaze. Áno, presne tak – priamo na úrokových sadzbách. Má svoj pôvod v Lotyšsku, ale je jasné, že pobaltský trh bol takej firme čoskoro príliš tesný. Rozlet smerom do Európy sa preto dal skôr či neskôr očakávať. 

 

V súčasnosti Mintos pôsobí vo viacerých krajinách, výhodou tejto platformy je aj niekoľko jazykových mutácií – nemčina, poľština, ruština a angličtina, ale tiež čeština alebo španielčina.

 

Registrovaných je takmer pol milióna

Čísla, ktoré hovoria za všetko.

Viac ako 460-tisíc registrácií (registrovať sa môžete tu), také je skóre globálnej platformy Mintos. 25 miliónov financovaných úverov je tiež číslom, ktoré budí rešpekt. Od roku 2015 bolo preinvestovaných vyše 7 miliárd eur, pričom výnos na úrokoch je celkovo 180 miliónov eur.

Šesťdesiatka úverových spoločností z viac ako tridsiatich krajín, investičné príležitosti sú veľmi široké a stačí si medzi nimi len vybrať. A pochopiteľne mať šťastnú ruku, ako to už v biznise chodí! Spolupráca s EFA, Forbes, Bloomberg alebo TechCrunch je zárukou, že Mintos je stabilným partnerom na svetovom úverovom trhu.

Mnohí poskytovatelia – podľa údajov Mintos prakticky všetci (95 % z celku) – prinášajú buyback guarantee, teda GARANCIU, že bude možné aj prípadné spätné odkúpenie pôžičky. Dlžník nespláca dlhšie ako dva mesiace? Potom prichádza k slovu podobná záruka, začne sa čoskoro konať. Pamätajte si však, že trpezlivosť ruže prináša, ako hovorí starý slogan. Nič sa nevyrieši za pár minút!

 

Auto Invest je veľmi obľúbenou alternatívou

Nechajte svoje investície rásť.

Nechajte Mintos. investovať za vás, len na úvod nastavte detaily a potom sa už nemusíte svojmu účtu prakticky vôbec venovať. Auto Invest je systém, ktorý ocenia všetci, ktorí nemajú na svet P2P príliš veľa času, ale chceli by doň aspoň z času na čas nakuknúť. Vo všeobecnosti má Mintos primárny a sekundárny trh. Na prvom kúpite investície od poskytovateľov úverov, teda od úverových firiem, ktoré sú špecialistami v odbore. Sekundárny trh je hlavne o tom, že predáte svoje investície predčasne, odkúpia ich od vás súkromní investori (niekedy aj so zľavou, ale nie je to nutne podmienkou, záleží všeobecne na vyjednávaní). 

 

Auto Invest je vhodný pre začiatočníkov, ale aj tých, ktorí chcú ušetriť čas. Nastavte si stratégiu a nechajte investíciu voľne plynúť, to je jednoduché! Vedenie účtu máte tak či onak bezplatné, a pretože je Mintos najväčším P2P zástupcom v rámci Európy, bola by škoda na neho zabudnúť.

 

Najväčším bonusom Mintosu je bezpochyby investovanie bez poplatkov, nemusíte sa preto zaoberať prepočtami s kalkulačkou v ruke. Jednoducho vypustite poplatky (respektíve ich väčšinu) z hlavy, Mintos ich nemá! Žiadne poplatky za investovanie, vklad či výber, obsluhu účtu a tak podobne.

Lehota splatnosti jednotlivých úverov je pritom nastaviteľná od jedného mesiaca do šiestich rokov. Môžete teda investovať ako krátkodobo, tak aj v strednodobom a dlhodobom horizonte.

 

Výhody a nevýhody pôžičiek Mintos P2P

Čo nám P2P úvery prinesú ako investorom? A naopak, kde môžu byť ich úskalia? Iste, pravdou je, že nič na svete nie je stopercentné. Sporiaci účet v banke je bezpečný, ale prinesie úplne minimálne zhodnotenie. P2P pôžička s portálom Mintos môže vyniesť aj 10 % ročne, prípadne ešte viac, záleží aj na splátkovom kalendári, umení a šťastí a taktiež na tom, či požičiavate jednotlivcovi alebo firme. Rozhodne je tu viac premenných.

Investovať môžete v horizonte mesiacov či rokov aj za úplne minimálne sumy. A vďaka P2P platforme máte maximálny prehľad.

 

A aké sú riziká (nevýhody)?

  • Kurz mien nemusí byť vždy výhodný a okrem toho, pokiaľ prevádzate peniaze, počítajte až s 3% poplatkom za výmenu (ten najnižší je asi 0,5%, všeobecne záleží na kombinácii mien). K dispozícii je dvanásť rôznych mien, teda rozhodne nie sú v kurze len eurá, ale napríklad aj kazašská mena (tenge). V českých korunách je pôžičiek, bohužiaľ, skôr minimum, čo je samozrejmé, pretože nejde o takzvanú „svetovú“ menu. Bude teda potrebné ľahko zariskovať a ísť do kurzového rizika pri obchodovaní v ďalších menách.

  • Iste je to vyššie riziko, ktoré sa bežne vo svete financií spája s možnosťou veľkého výnosu investície. Ako to je, keď dlžník prestáva splácať?

  • Zmenáreň Mintos môže ukrojiť malý podiel zo zisku, ale aj tak by malo dôjsť k dobrému zhodnoteniu investície. Teda pokiaľ všetko pobeží tak, ako bolo pôvodne v pláne! Aj keď nie je obchodovanie v korunách nijako rozšírené, tak sa môžete spoľahnúť na české rozhranie, v ktorom bude všetko úplne prehľadné.

  • V neposlednom rade táto investícia podlieha zdaneniu, sú tu isté nároky na administratívu. 

 

Niečo málo o firme.

 

Vyberanie nasporených prostriedkov je jednoduché

A výber peňazí? Buď bankový účet, alebo aj účet e-money, vyberanie je umožnené všetkým overeným používateľom – len čo kliknete na zostatok vo svojom osobnom profile. Žiadosť sa spracuje najneskôr do dvoch pracovných dní (potom už záleží len na banke). Vybrať je možné akúkoľvek sumu, tá je potom odoslaná na overený účet (symbolická platba na Mintos, ktorá slúži na potvrdenie, čo je vlastne podobné, ako keď si dohodnete pôžičku). 

 

Pár slov na záver

Výborný priemerný výnos, ale aj prepracovaná mobilná aplikácia, to sú hlavné výhody portálu na P2P investície, ako je práve Mintos. Pripravené je aj rozhranie plne v češtine, nemusíte teda tráviť večery pri prekladačoch. Investovať môžete už od päťdesiatich eur vyššie, k dispozícii je potom okrem najfrekventovanejšej európskej meny pripravených aj ďalších desať rôznych platidiel. Ide teda o prostredie aj pre malých investorov, hoci priemerná investícia činí takmer 3-tisíc eur.

Vďaka funkcii Auto Invest sa nemusíte aktívne venovať svojmu portfóliu každý deň, len necháte udalosti voľne plynúť a nastavíte základné mantinely. Existuje aj tzv. Garancia spätného odkúpenia, ktorá sa aktivuje v momente, keď je omeškanie dlžníka pri splátkach väčšie ako šesťdesiat kalendárnych dní. Poplatky za investovanie, vklad aj výber peňazí Mintos neúčtuje, to isté platí pri obsluhe účtu. Spoplatnený je však predaj investícií a prevod medzi menami, ktorý sa začína na hranici 0,5 %. Neaktivita (teda účet bez investície počas najmenej pol roka) je spoplatnený taxou 2,90 eur mesačne.

Všeobecne platí, že referencie P2P pôžičiek na Mintos a investície do nich majú vo vodách svetového internetu kladné ohlasy. Nadpolovičná väčšina pôžičiek na Mintos spadá do kategórie osobných pôžičiek, zastúpené sú vo väčšom objeme aj krátkodobé úvery.

Ak chcete viac informácií, začať môžete tu.

 

Nenašli ste v článku to, čo ste hľadali? Skúste sa pozrieť aj na diskusné fórum. Možno tam nájdete pár zaujímavých informácií na túto tému.

Máte nejaké skúsenosti s portálom Mintos.com/cs? Ak áno, čo hovoríte na tento spôsob kolektívneho investovania do pôžičiek na internete? Budem rád, keď sa zapojíte do diskusie. Každý názor si vážim, môže to byť inšpirácia alebo motivácia pre ostatných čitateľov.

 

Našli ste v tejto recenzii zaujímavé informácie, ktoré považujete za prospešné? Potom sa o ne podeľte so svojimi známymi a možno tak niekomu pomôžete. Stačí, ak článok budete zdieľať alebo mu dáte like. Určite odporúčam lajknúť moje facebookové skupiny, v ktorých neustále zverejňujem novinky týkajúce sa práce z domu a podnikania na internete. V prvej skupine sa zameriavam všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), druhá facebooková skupina patrí ponukám práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Mintos recenzia – aké sú výhody a nevýhody investovania?

Neboli nájdené žiadne príspevky.