AffilBox.cz recenzia – ako zvýšiť tržby svojho projektu?

12.09.2020 12:55

Naštartujte svoj online biznis s affiliate softférom Afillbox.cz. Predávať online a mať náskok pred tými, ktorí prevádzkujú len kamenné obchody a internetový svet ešte neovládli – presne to je cieľom mnohých obchodníkov, či už s akýmkoľvek produktom, alebo službou. Iste, cesta k úspechu nevedie nikdy skratkou a nemusí byť vôbec jednoduchá, ale vždy platí, že za usilovnosť budete odmenení. Či už množstvom drahocenných skúseností, alebo väčším počtom objednávok, ktoré sú v biznise vždy známkou toho, že sa darí. Poďme si preto pozrieť takzvaný affiliate marketing, jednu z možností, ako získať pre svoju firmu konkurenčnú výhodu.

 

Affiliate marketing je výkonnostný marketing budúcnosti

Affiliate marketing je forma marketingu, pri ktorej inzerujúca firma zaplatí peniaze až po vykonaní nejakej akcie. Preto sa mu často hovorí aj PPS (Pay Per Sale – platba za predaj) alebo PPL (Pay Per Lead – platba za registráciu). Môže ísť o realizovanie objednávky v e-shope, registráciu v e-shope alebo o vyplnenie kontaktného formulára.

Spoločnosť, ktorá využíva affiliate marketing (inzerent), poskytuje svojim partnerom (známi youtuberi, blogeri a ďalší influenceri) reklamné prvky, bannery, textové odkazy na to, aby inzerenta propagovali na svojich webových stránkach. Keď sa návštevník blogu/kanálu YouTube vášho partnera preklikne cez reklamný odkaz na váš e-shop a realizuje objednávku, patrí partnerovi vopred definovaná odmena (provízia za odporúčanie).

Pokiaľ dôjde k stornu či vráteniu tovaru v zákonnej lehote do 14 dní, provízia sa neplatí.

 

Pretože affiliate marketing môže pomôcť zlepšiť tržby rádovo až o 60 %, ide rozhodne o veľmi účinný spôsob, ako sa presadiť v online svete. Dokonca by sa dalo tvrdiť, že ak ho ešte v nejakej forme nevyužívate, pripravujete svoju firmu o značné zisky a nevyužívate celý potenciál, ktorý sa na dnešnom trhu ponúka.

 

A aké sú najväčšie výhody affiliate marketingu?

  • Vďaka affiliate marketingu môžete získať väčší záber reklamy na svoje produkty a služby, pretože ich môže propagovať neobmedzené množstvo blogerov, majiteľov FB skupín či magazínov. Tým máte možnosť osloviť viac potenciálnych zákazníkov a predať viac produktov.

  • Nič neriskujete. Propagovať vaše produkty a služby môžu stovky či tisíce blogerov. Vy im zaplatíte za reklamu až po vykonaní nejakej akcie – keď zákazník realizuje objednávku alebo vyplní kontaktný formulár (podľa toho, aký cieľ si nastavíte). Z pohľadu inzerujúcej firmy ide tak o najbezpečnejší druh online reklamy (žiadne zbytočné náklady), z pohľadu partnera (majiteľa blogu) o neobmedzený rozpočet na strane inzerenta (čím viac sa predá, tým vyššia je provízia pre partnera).

  • V porovnaní s PPC reklamou (platba za klik) a PPM (platba za zobrazenie) je affiliate jediný online kanál, kde nerastie cena. Sklik, Google AdWords, Facebook – na všetkých spomínaných kanáloch rastie cena za kľúčové slová každý rok, navyše musí inzerujúca firma platiť za takúto reklamu vopred, aj keď nevie, či bude účinná a či prinesie vôbec nejaké ovocie. Naopak, ak inzerent nastaví reklamu zle, môže to mať najmä pre menšie firmy fatálne následky. U affiliate marketingu toto riziko odpadá.

  • Keď získate stálych zákazníkov, ktorí sa registrujú a nakúpia priamo cez váš e-shop, neplatíte ďalšie a ďalšie provízie z predaja. Tú získa majiteľ blogu či magazínu jednorazovo.

  • Affiliate program ponúka len nízke percento predajcov, jeho využitie tak pre vás môže znamenať náskok pred konkurenciou.

 

Môžu sa objaviť, samozrejme, aj nevýhody. Pokiaľ si vyberiete zlých partnerov, ktorí nebudú korektní, môže dôjsť k poškodeniu dobrého mena vašej firmy.

Prinajmenšom si spočiatku úspešný affiliate program vyžiada desiatky hodín vášho času každý mesiac a bolo by určite vhodné investovať do tzv. meracej platformy, ktorá ponúkne prehľadné štatistiky, z ktorých bude hneď jasné, ako sa vám práve darí. Predstavme si za všetky napríklad AffilBox, ktorý patrí medzi najpoužívanejší affiliate softvér (nástroj na prevádzku partnerského programu) v ČR i na Slovensku. V čom tkvejú jeho najväčšie výhody?

 

AffilBox tvorí provízne programy už osem rokov

Úvodná spránka Affilboxu - nástroj na vytvorenie partnerského programu.

Prvýkrát sa zmienka o Máriovi Rozenskom a AffilBoxe dostáva na verejnosť v roku 2011, nasledujúci rok už prináša možnosť získať licenciu na tento skutočne novátorský affiliate softvér. Ten sa, samozrejme, neustále vyvíja a jeho terajšia podoba je od prvej verzie veľmi odlišná, nielen preto, že na ňom začali postupne spolupracovať aj niektorí českí špecialisti.

Administračné rozhranie AffilBoxu ponúkne prehľadnosť a jednoduchosť. Hneď po prihlásení na úvodnú stránku máte pred sebou prehľadné štatistikypočet konverzií a počet kliknutí za daný mesiac, rovnako ako aj provízie a celkový zárobok e-shopu za určené časové obdobie. Na nástenke sa vám potom zoradia jednotlivé kampane a môžete sami posúdiť, ktorá je výnosnejšia a na ktorej budete musieť ešte trochu zapracovať.

 

 

Za jednu cenovku ľubovoľný počet kampaní...

Výhodou AffilBoxu je bezpochyby fakt, že k jednej zakúpenej licencii už nemusíte kupovať žiadne ďalšie doplnky. Dostanete plnú verziu, v ktorej neplatia žiadne zvláštne obmedzenia. Snáď len vezmite do úvahy, koľkým kampaniam sa súčasne môžete venovať a ako to neskôr zapôsobí na váš časový plán.

Pokiaľ si zvolíte základnú verziu, budete mať k dispozícii „len“ päť aktívnych kampaní, verzia PRO vám ponúkne až celú desiatku kampaní. Existuje dokonca aj AffilBox Custom, kde je možnosť kampaní úplne neobmedzená. Ale ruku na srdce, nebude základný variant pre menší e-shop predsa len pohodlne stačiť?

Ďalšie plusy sú, samozrejme, naporúdzi. Live chat je snáď samozrejmosťou – a čo ďalej?

  • Česká podpora, ktorá je dispozícii, je skutočne profesionálna pomoc pre všetkých začiatočníkov v affiliate marketingu. K dispozícii je telefonický rozhovor s operátorom, ale aj e-mailové poradenstvo podľa potreby.

  • Zaplatíte ročný poplatok a máte dvanásť mesiacov prevádzky bez ďalších poplatkov a rokovaní. AffilBox si neberie žiadne provízie (na rozdiel od affiliate sietí) a prispôsobí sa vám presne na mieru. Sú tu tri varianty.

  • Ponúka sa aj možnosť skúsiť si tento affiliate softvér v skúšobnej verzii, ktorá je platná 14 dní.

 

Administračné rozhranie Affilboxu - štatistiky a podobne.

 

Pretože na AffilBoxe spolupracujú špičkový odborníci vo svete marketingu, tento nástroj sa neustále vyvíja a k slovu sa dostávajú nové funkcie – implementované s citom tak, aby išli s dobou.

 

A aké sú nevýhody AffilBoxu?

Aby sme boli féroví, musíme spomenúť aj určité nevýhody. Nič na svete predsa nie je dokonalé a stopercentné a platí to aj pre tento softvér...

  • Prvé nastavenie je relatívne jednoduché, ale je dosť možné, že bude potrebné pozrieť sa do nápovedy.

  • Odkaz bez parametra v URL je k dispozícii, ale iba vtedy, keď zakúpite drahšiu verziu (PRO).

  • K dispozícii je výhradne ročná platba, nemôžete si zakúpiť štvrťročné predplatné a obnovovať ho.

  • Mobilná verzia je síce k dispozícii, ale ide len o jednoduchú aplikáciu. Zložitejší softvér je v tomto smere ešte stále skôr v plienkach, tak si na lepšiu verziu budeme musieť počkať. V súčasnosti je to vlastne skôr mínus, ale dá sa predpokladať, že vývojári na všetkom intenzívne zapracujú.

 

Môžete si pohodlne nastaviť zľavnené kupóny, exportovať štatistiky a nechať automaticky schvaľovať provízie (samozrejme, aj ručne, pokiaľ sa chystáte mať maximálny prehľad). Softvér je kvalitne prepracovaný pre pokročilé 21. storočie a veľa vecí zvládne aj bez vašej priamej účasti.

 

Administráciu si prispôsobte svojim potrebám...

Ak máte vlastný CSS, nie je problém upraviť si systém administrácie presne v jeho duchu. Nikde nie je napísané, že musíte prijať jeden jediný štýl. Naopak – prispôsobte si admina tak, aby vám alebo vašim zamestnancom skutočne na sto percent vyhovoval. Možno ste na nejaký model zvyknutí z minulosti a nemáte dôvod ho meniť. Implementujte si ho počas krátkej chvíľky a len naskočte do rozbehnutého vlaku.

Výhodou je aj rozsiahly pomocník (manuál). Ak teda nechcete primárne využiť telefonickú podporu alebo live chat s operátorom, môžete sa za chvíľu dopátrať odpovede vo veľmi rozsiahlom manuáli určenom aj pre začiatočníkov.

Všetkých užívateľov určite poteší i rýchlosť rozhrania, čo odráža fakt, že tu nenájdeme žiadne ozdôbky, ale len tie veci, ktoré sú naozaj potrebné. Môžete sa ľahko orientovať v reportoch a štatistikách, zárukou je stabilita a spoľahlivosť. Admin je k dispozícii v niekoľkých jazykoch a nemusíte sa obmedzovať len na češtinu – angličtina je pre zahraničných partnerov určite vítaná.

 

Afflibox ponúka okrem možnosti prenajať si affiliate program, aj možnosť prenajať si affiliate manažéra, ktorý sa postará o všetku dôležitú administratívu. Bude vytvárať súťaže, reklamné banery pre vašich partnerov, radiť začiatočníkom, ako efektívne propagovať kampane, no a, samozrejme, bude vyhľadávať nových partnerov na spoluprácu.

 

Pár slov na záver

Podiel affiliate marketingu na celkovom obrate aj veľkých e-shopov stúpa každý rok. Podľa niektorých zdrojov bol len za ten minulý predaný tovar v hodnote 30 miliónov eur. Využívajú ho najväčšie CZ a SK e-shopy ako je Alza, Mall, Kasa, UrbanStore, Baťa a pod. Všetky tieto firmy pochopili, aká veľká sila je v affiliate marketingu.

 

AffilBoxu veria známe firmy ako Econea, Zonky a Twisto. Niet sa čo diviť, takmer dva a pol tisíc aktívnych kampaní a viac ako miliónový obrat obchodníkov za posledný mesiac sú dobré čísla, však? Novým zákazníkom dokonca ponúka možnosť vyskúšať si ich softvér zadarmo počas 14-dňovej skúšobnej verzie. Skúste to, nemáte čo stratiť. Ak vám tento affiliate softvér nebude vyhovovať, tak ho jednoducho zrušíte.

Začať môžete tu.

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: AffilBox.cz recenzia – ako zvýšiť tržby svojho projektu?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok