50+ tipov, ako ušetriť na energiách – tipy na úsporu energií

30.09.2022 08:04

 Zaujímavé tipy na šetrenie peňazí za energie (plyn a elektrickú energiu).  Výdavky v poslednom čase rastú, samozrejme, týka sa to aj cenníkov dodávateľov elektrickej energie alebo plynu. Kto dokáže s energiami hospodáriť, ten bude kráľom. Nezáleží na tom, či elektrinou doma priamo kúrite alebo ju využívate na ohrev vody v bojleri, prípadne len na varenie a svietenie. Priestor na úsporu je tu vždy, stačí len vedieť, aké riešenie bude najlepšie. Premýšľať až pri faktúre je neskoro, obzvlášť v dnešnej dobe je nutné racionalizovať spotrebu energií a vedieť už dopredu, na čom presne ste.

 

Poďme si teda povedať zopár užitočných rád, aby sme spoločne zvládli toto obdobie plné zvratov a nepríjemností!

 

Kupujte si vždy úsporné spotrebiče

Trieda A+++ sľubuje najvyššiu úsporu spotrebičov.

Šetriť musíte už v obchode, rozhodne tým ale nemám na mysli kúpu veľmi lacnej a často aj nespoľahlivej elektroniky alebo bieleho tovaru. Zaobstarať si totiž môžete úsporné spotrebiče, pričom sa budete orientovať podľa energetických štítkov, ktoré vám veľa napovedia. Spotrebiče sú v kategóriách A až D, pričom najzaujímavejšia je trieda A+++, ktorá sľubuje najvyššiu úsporu pri zachovaní všetkých štandardov, podľa ktorých má vybraný spotrebič fungovať a obsluhovať domácnosť.

Je to jednoduché, na energetickom štítku si prezriete svojich favoritov a zoradíte si ich aj podľa približnej ročnej spotreby v kWh. Takto si porovnáte, či sa vám naozaj vybraný spotrebič finančne oplatí a či by nebolo lepšie vymeniť ho za úspornejšiu alternatívu? Zvlášť pokiaľ ide o chladničku, práčku alebo napríklad o televízor, teda o spotrebiče používané dnes a denne, je určite vhodné sa zamyslieť.

 

Úsporné žiarovky naozaj bodujú

Úsporné žiarovky sú tiež skvelým spôsobom, ako ušetriť na energiách.

Mnoho ľudí už ich vymenilo, niektorí však stále tvrdošijne presadzujú varianty 40, 60 a 100 W. Avšak pozor, pokiaľ s nimi doslova presvietite celú zimu, je jasné, že sa taká spotreba premietne do vyšších výdavkov za elektrinu. Nebolo by lepšie zaobstarať úsporné žiarovky? Je to jednorazová investícia, ktorá má pomerne rýchlu návratnosť.

Osvetlenie sa môže vyplatiť už budúci rok, navyše pri životnosti starých žiaroviek okolo dvoch tisíc hodín svietenia dostanete príjemný bonus. Úsporné žiarovky totiž vydržia oveľa viac a určite sa nemusia tak často meniť. Rebrík, baterku a ďalšie veci tak necháte v komore. A vzhľadom na to, že jedna žiarovka môže medziročne ušetriť aj pár desiatok eur, spočítajte si sami, koľko vás stojí osvetlenie, ktoré bolo tradičné ešte v deväťdesiatych rokoch. Utierajte tiež zo svetiel a žiaroviek prach, táto možná zdanlivá drobnosť sa tiež prejaví v nižšej spotrebe.

 

Jak ušetriť s chladničkou?

O tom, že si treba postrážiť najmä energetický štítok nových spotrebičov v kuchyni, sme si už niečo povedali. Ale ako potom s vybranou chladničkou zaobchádzať, aby bola jej úsporná prevádzka naozaj na jednotku? Existuje viac bodov, ktorých by ste sa mali držať. Námraza, hoci by mala „len“ pár milimetrov, môže zvýšiť spotrebu chladničky až o tretinu.

Do chladničky patria len vychladené potraviny, a nie horúce jedlá, práve vytiahnuté z rúry. Príliš často otváraná chladnička si tiež vyžiada viac energie. Otvárajte ju len vtedy, keď z nej chcete niečo vziať. 

 

Pokiaľ sa pristihnete, že ju otvárate a len pozeráte dovnútra, čo je tam dobrého, skoncujte s podobným zlozvykom. Možno to bude dobré aj v rámci vašich diétnych plánov.

 

Úsporné pranie sa tiež oplatí

Práčka, ktorá perie úsporne.

Toto je rada, ktorá sa týka špeciálne našich práčok. Oblečenie môžete dobre vyprať aj pri nižších teplotách a aj vtedy, keď bude mať práčka nastavených menej otáčok. Málo zašpinené odevy stačí prať aj na tridsať stupňov Celzia, potešíte tým aj bavlnené vlákna, z ktorých je vaše tričko alebo sukňa. Oblečenie bude vyzerať lepšie a ušetríte za elektrinu, čo sú hneď dva veľké plusy!

Nikde nie je napísané, že musíte všetko prať na deväťdesiat stupňov. Ak by ste to robili, textilné vlákna sa čoskoro opotrebujú a môžete ísť do butiku znova. Aj pri praní na tridsať sa s klasickým práškom odstráni drvivá väčšina baktérií, o to tu ide predovšetkým. A len tak mimochodom, aj v tomto prípade sa oplatí skôr kvalitnejší prací prostriedok, cena za jedno pranie nebude stále nijako astronomická. Navyše bude aj vyššia účinnosť pri nízkej teplote prania.

A mimochodom, bez predpierania ušetríte ďalšie výdavky, a to aj za vodu a prací prášok. Pranie na nižšej teplote, zvolenie kratšieho programu, to je každému určite jasné. Perte tiež len vtedy, keď je práčka plná, aby ste ju zbytočne nezaťažovali len pre dva kúsky bavlny. To isté platí pri umývačke, ktorá v prípade využitia úsporného programu, ktorý počíta s umývaním na päťdesiat stupňov Celzia, znamená asi štvrtinovú úsporu elektriny. Tiež ju zapínajte len vtedy, keď je čo umývať, teda nielen dva poháre, to nemá zmysel.

 

Varenie s elektrinou

Nezabudnite na to, že hrnce majú pokrievku, to je pravidlo číslo jedna. Nechcete, aby teplo prúdilo len tak preč, však? Platničku zvoľte úmerne veľkosti hrnca, práve preto máte doma hneď štyri, tak to nezabudnite využiť! Pokiaľ to neurobíte, budú výdavky za varenie vyššie – a medziročne môže takýto postup znamenať aj slušnú sumičku na výslednej faktúre za odber elektriny. Platničku vypnite ešte predtým, než dovaríte, zvyškové teplo nie je žiadna prázdna fráza.

Pokiaľ varíte len krátko, správna voľba bude tlakový hrniec. Usporí nielen cenné minúty, ale aj kilowatthodiny, rozdiel môže byť aj viac ako tretina spotrebovanej energie oproti iným variantom. A čo samotný ohrev vody, ako napríklad na čaj alebo kávu? V žiadnom prípade nevyužívajte platničkový varič. Na čo máte rýchlovarnú kanvicu?

Počas pečenia radšej rúru neotvárajte – a to aj kvôli bezpečnosti, lepšie budú presklené dvierka, aby ste si mohli overiť všetko dôležité. Jedlá, ktoré majú menej ako 400 gramov, ohrejte skôr v mikrovlnke ako na varnej doske.

 

Stavte tiež na nízku tarifu

Predtým sa mu hovorievalo „nočný prúd“ a bol veľmi obľúbený. Zapnúť spotrebič s vysokým odberom elektriny v čase, keď beží nízka tarifa, je veľmi dôležité. Správne načasovanie môže medziročne ušetriť zaujímavú čiastku. Takzvaný odložený štart poteší majiteľa novších umývačiek alebo práčok, dá sa veľmi jednoducho nastaviť pomocou stlačenia pár tlačidiel. Prečo ohrievať vodu v bojleri, keď príde k slovu vysoká tarifa? Pravda je, že v dnešných cenníkoch sa rozdiely trochu stierajú, ale stále platí, že nízka tarifa, ako vyplýva už z podstaty názvu, je výhodnejšia.

 

Dvojtarifnú sadzbu za elektrinu je nutné využívať na maximum najmä v období, keď snaha docieliť úspory musí byť predovšetkým úspešná!!

 

Prečo sa nezamyslieť nad zmenou dodávateľa?

Trh je plný konkurencie a nie sú tu iba veľkí hráči. Než poviete kategorické NIE, prezrite si jednotlivé ponuky naprieč dodávateľmi energií a zistite si, či by ste inde nemali výhodnejšie podmienky. Akú dlhú fixáciu dostanete a aká bude cena za jednu kilowatthodinu elektriny? Aj to sú dôležité otázky, ktoré by ste si mali položiť. Nikde nie je napísané, že väčší dodávateľ s lepším renomé na trhu nebude lacnejší. Môže to byť práve naopak, má za sebou slušné finančné zázemie a môže si dovoliť lepšiu cenovú ponuku. Aspoň skúste svoje možnosti, overte si, čo je možné v praxi! Možnože napokon budete aj milo prekvapení?

 

Kúriť elektrinou alebo plynom?

Ide o variant, ktorý sa zo všetkého najviac predraží a účet môže rásť pri terajších cenách týchto komodít až do astronomických hodnôt. Je potrebné premýšľať o alternatíve, ktorou sa môže stať kotol na drevo či pelety, tepelné čerpadlo alebo aj ďalšie varianty. Elektrický ohrev je veľmi drahá záležitosť, ktorá by mala slúžiť skôr ako záloha, než číslo jedna vo vašom rebríčku. Je pravda, že napríklad kotly na uhlie sú neekologické, ale našťastie máme v modernej dobe celý rad alternatív a nemusíme sa nutne vracať do 19. storočia. Stačí sa rozhliadnuť na trhu a vymyslieť riešenie, napríklad aj v spolupráci s odborníkmi na danú problematiku. Vykurovanie je základ, to sa týka hlavne rodinných domov a väčších bytových jednotiek.

 

Úsporný bude aj váš počítač

Pokiaľ máte herné stolné PC, iste dobre viete, že ide o veľkého energetického žrúta. Nebolo by lepšie v tejto pohnutej dobe vyskúšať zmenu? Namiesto stolného PC prejdite na notebook, komponenty určite nebudú zase o toľko horšie, aby ste to nezvládli.

Notebook vyžaduje menšie množstvo energie a veľkou výhodou je jeho prenositeľnosť, môžete si ho vziať aj na cesty alebo inam, kde je stabilne k dispozícii elektrická zásuvka. Gauč, ale pokojne aj posteľ. Kto tvrdí, že musíte byť pri práci stále za kancelárskym stolom, však? Veď toto nepísané pravidlo patrí do starých čias!

 

Zopár užitočných čísel

Určite by ste chceli vidieť nejaké porovnanie, reč čísel, ktorá napovie oveľa viac. Tak napríklad prvé umývačky ešte z prelomu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov boli skvelým vynálezom. Spotrebovali však o polovicu viac elektriny ako dnešné modely. Pokiaľ budete kúriť, nezabudnite, že každý stupeň Celzia navyše v obytnej miestnosti znamená o šesť percent vyššie náklady. Kto má rád trochu nadštandardné teplo, musí siahnuť hlbšie do peňaženky.

 

Mýty a polopravdy o úsporách

Neverte všetkému, čo čítate. V niektorých textoch sa dozviete zavádzajúce informácie, ktoré vám úsporu vlastne veľmi neprinesú, skôr naopak. Napríklad je to mikrovlnka, čo má byť žrútom energie. Iste, príkon je vysoký, ale na druhej strane, za dvojminútový ohrev spálite len minimum elektriny, stránka výdavkov teda rozhodne nebude v kritických hodnotách. Rovnako nenechávajte nabíjačku v zásuvke, pretože aj keď je notebook či mobil odpojený, stále sa spotrebováva malé množstvo elektriny. A medziročne to môže byť aj pekných pár desiatok eur!

A do tretice si dajme k dobru mýtus týkajúci sa žiaroviek, ktorý obzvlášť v časoch LED nepôsobí veľmi logicky. Pokiaľ zhasnete v miestnosti, kam plánujete prísť až za ďalších pár minút a nenecháte stále rozsvietené, dosiahnete úsporu. Zhasnutie a rozsvietenie nespotrebuje toľko energie, ako sa traduje. Toto možno platilo v čase prvej republiky, keď žiarovka mala príkon rádovo v stovkách wattov. A ruku na srdce, toto už je technologický pravek. S podobnými žiarovkami sa stretnete už len v rukách zberateľov.

 

Pár slov na záver

Treba docieliť úspory, v súčasnosti cena elektriny alebo plynu stále stúpa, či už používate tieto energie na varenie alebo kúrenie, mali by ste sa vždy zamyslieť. Neriešte každý detail, ale hlavne sa zamyslite nad spotrebičmi, ktoré majú najväčší odber. Typicky to je elektrická rúra alebo varič, práčka, chladnička, popr. umývačka a sušička. Nové spotrebiče, ktoré sú na úspornejší výkon doslova ako stvorené, sa určite hodia do kuchyne aj kúpeľne. Nemusíte meniť svoje každodenné návyky a byť večer len pri sviečkach. Osvetlenie samo o sebe spotrebuje len minimum energie, stačí výmena žiaroviek za úsporný variant. Výmena chladničky a bojlera je ale o oveľa vyšších čiastkach, takže najskôr riešte položky, ktoré sa premietnu do výslednej faktúry za odber energií zo všetkého najviac. Rozhodne neurobíte chybu! 

 

Mohlo by vás zaujímať

Ako ušetriť peniaze pri rastúcich cenách – ďalšie zaujímavé tipy a rady, ako ušetriť v dnešnej dobe nejaké peniaze nielen na energiách.

 

Poznáte nejaké ďalšie spôsoby, ako ušetriť peniaze na energiách? Napíšte svoje skúsenosti do diskusie a inšpirujte ostatných čitateľov.

 

Ak sa vám tento článok páči (prípadne celý môj web), zdieľajte ho so svojimi priateľmi, určite to ocenia. Pokojne sa pridajte aj do mojich facebookových skupín a budete neustále informovaný o nových príležitostiach. Prvá skupina je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v druhej facebookovej skupine zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: 50+ tipov, ako ušetriť na energiách – tipy na úsporu energií

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok