Nedajte sa nachytať na podvodné práce z portálu projobs.sk

08.05.2017 02:59

Úvodná stránka portálu www.projobs.sk zobrazujúca počet pracovných ponúk, zamestnávateľov a zamestnancov online. Keď je človek bez práce nejakú dobu, je to peklo. Niečo podobné prežíva aj môj známy, ktorý po 10 rokoch dostal z ničoho nič výpoveď. Napriek tomu, že to nie je žiadny lenivec, má problémy nájsť si prácu. V dnešnej dobe nič neobvyklé, podobne zúfalých ľudí je veľa. Predstavte si ale, že existujú firmy, ktoré si práve na tomto ich zúfalstve postavili biznis. Jednou z nich je tá, ktorá ponúka prácu na webovej stránke www.projobs.sk, v Česku www.projobs.cz.

 

Čo je to projobs.sk?

Je to webový portál (nie agentúra), ktorý ponúka množstvo pracovných ponúk, aspoň naoko. Stránka funguje na princípe, že si môžete prezerať ponuky, ale ak chcete kontaktovať firmu, musíte sa zaregistrovať, vyplniť údaje o sebe a zaplatiť registračný poplatok 4,80 €. To, že treba platiť, vám dopredu ale nepovedia, dozviete sa to až keď vám príde faktúra za telefón. Teda za predpokladu, že nečítate podmienky používania, tam to majú uvedené.

 

Prečo portál Projobs zaváňa podvodom?

Ja som tiež naletel, ale nie tým spôsobom, že by som im zaplatil za registráciu. Ako iste viete, na svojej stránke mám kategóriu s ponukami práce na doma. Surfujem po internete, prechádzam rôzne pracovné portály, ako sú profesia.sk, pracaponuka.sk, jooble.sk a podobne, a hľadám inzeráty, v ktorých zamestnávatelia ponúkajú možnosť práce z domu. Následne všetky tieto inzeráty zverejňujem v tejto kategórii

 

Nedávno sa ku mne dostal práve portál projobs.sk. Na prvý pohľad tento web nepôsobil nijak podozrivo. Našiel som na ňom niekoľko zaujímavých ponúk na prácu z domu. Išlo o profesie copywriter a správca e-shopu. Obe ponuky som sa rozhodol zverejniť na svojom webe. Bola to ale chyba. Návštevníkmi mojej stránky som bol upozornený na to, že tento portál je podvod

 

Ako som už spomínal, na prvý pohľad vyzeral Projobs seriózne, po mojej chybe som sa však rozhodol pozrieť na tento portál detailnejšie a zistil som nasledujúce veci: 

 

 

1. Ani v jednej pracovnej ponuke nie je názov firmy

Projobs uvádza, že na ich stránke si záujemcovia môžu vybrať až spomedzi 25 000 pracovných ponúk (profesia.sk či úrad práce blednú závisťou, keď vidia toto číslo). Je veľmi divné, že ani na jednej z nich sa nenachádza názov spoločnosti. Jednoducho, nenájdete tam žiadne údaje o firmách, ktoré hľadajú zamestnancov, len popis práce a požiadavky na zamestnanca.

 

Pri ponukách nájdete ešte aj mená zadávateľov inzerátov (určite falošné mená). Dal som si tú námahu a prešiel prvých 25 pracovných ponúk z portálu projobs.sk a zistil, že tie mená sa opakujú až príliš často, viď tabuľka nižšie.

 

Profesia

Miesto výkonu práce

Zadávateľ

Vedúca predajne/shop managerka    

Trnava

Josef Zadražil

Copywriter

Bratislava I

Jiří Pěnička

Vedúci predajne/pobočky Trenčín     

Trenčín

Ivan Čiernik

Administratívny pracovník   

Nitra

Dušan Votruba

Správca e-shopu  

Bratislava V

Jiří Zahradník   

Junior redaktorka magazínu pre ženy

Prešov

Josef Zadražil

Preklad textu z AJ do SJ    

Prešov

Vojtěch Novák

Hosteska na pretekoch 

Prievidza  

Juraj Štefko

Správca e-shopu

Prešov

Dušan Votruba

Hosteska na pretekoch    

Nitra

Dušan Votruba

Hosteska-promotérka     

Čadca

Vojtěch Novák

Hosteska-promotérka     

Bratislava V

Martin Weber

Junior redaktorka magazínu pre ženy 

Bratislava V

Martin Weber

Hosteska na pretekoch   

Banská Bystrica  

Ivan Čiernik

Podpora zákazníkov – administratíva  

Bratislava V  

Jiří Pěnička  

Hosteska na pretekoch  

Michalovce 

Jan Friedrich

Hosteska-promotérka   

Košice a okolie 

Jiří Zahradník

Preklad textu z AJ do SJ  

Bratislava V       

Jan Friedrich

Bezpečnostný pracovník v obch. centre

Kežmarok       

Jiří Pěnička

Brigádnik v obchode s textilom        

Humenné  

Ivan Čiernik

Zástupca vedúceho predajne      

Dunajská Streda 

Jiří Pěnička     

Konštruktér výrobku      

Kysucké Nové Mesto

Jan Friedrich

Vŕtač – horizontkár  

Prešov     

Jan Friedrich

Operátorka výroby  

Senec

Jiří Pěnička   

Technik údržby   

Košice a okolie   

Jiří Pěnička   

       

To je prvých 25 inzerátov, ktoré som si otvoril. Ako vidíte, je tam možno 7-8 mien, ktoré sa neustále opakujú. Len taký Jiři Pěnička hľadá piatich zamestnancov (z 25tich ponúk, ktoré som otvoril!). Teraz si predstavte, že na portáli je údajne 25 800 ponúk, to by tam mal mať Jiři Pěnička cez 2 000 inzerátov… (samozrejme, na portáli je dokopy celkovo možno len 200 pracovných ponúk. Komu by sa chcelo vymýšľať 25 000 falošných inzerátov).

 

Zvláštne je, že Jiři Pěnička hľadá:

  • Copywritera do Bratislava I,        

  • Podpora zákazníkov – administratíva do Bratislava V,                    

  • Bezpečnostný pracovník v obchodnom centre do Kežmarku,                   

  • Zástupca vedúceho predajne Dunajská Streda,       

  • Technik údržby Košice a okolie.            

 

Päť rôznych nesúvisiacich pracovných ponúk, na piatich rôznych miestach. Divné, nie? Čo je to za zamestnávateľa, ktorý hľadá zástupcu predajne v Dunajskej Strede a následne copywritera v Bratislave? To má niekoľko rôzne zameraných firiem? Možno je to zástupca nejakej samostatnej personálnej agentúry, poviete si. A ostatní ľudia taktiež. O.K. Ale potom ako mi vysvetlíte nasledovnú vec:

 

Všimnite si na vyššie uvedenom zozname pracovnú ponuku - hosteska-promotérka. Táto ponuka sa nachádza v zozname 25 inzerátov, ktoré som kontroloval celkovo 3x.

 

Hosteska-promotérka            

Čadca         

Vojtěch Novák

Hosteska-promotérka            

Bratislava V   

Martin Weber

Hosteska-promotérka            

Košice a okolie  

Jiří Zahradník

 

Zakaždým ide o rôzneho zadávateľa inzerátu a rôzne miesto výkonu práce. Avšak znenie inzerátu je vždy identické, a to od slova do slova. A mimochodom, všetky tri ponuky majú záhadne rovnaké ohodnotenie – 4,50 eur/hodina. 

 

Ak neveríte, pozrite sa na obrázky nižšie. Na prvom obrázku inzerát od Vojtěcha Nováka, druhý od Martina Webera, tretí od Jiřího Zahradníka.

 

Inzerát od Vojtěcha Nováka na pracovnú pozíciu hosteska-promoterka.

 

Inzerát od Martina Webera na rovnakú pracovnú pozíciu, a teda hosteska-promoterka.

 

Do tretice inzerát na hostesku-promoterku, tentokrát od Jiřího Zahradníka.

 

Myslím si, že znenie inzerátov na portáli Projobs je vždy skutočné, majiteľ ich podľa môjho názoru sťahuje zo serióznych pracovných portálov, ako je profesia.sk a podobne. Zmaže firmu, ktorá ten inzerát na profesii zadávala, a nahodí ho do svojho systému. Komu by sa chcelo vymýšľať toľko textu z vlastnej hlavy.

 

2. Registrácia firmy nie je možná

Skúšal som sa zaregistrovať do ich databázy ako firma, no neúspešne. Keď kliknete na „registrácia firmy“, nenájdete tam žiadny registračný formulár, iba kontaktný formulár na Projobs.

 

3. Falošné odpočítavadlo

Keď si v ich databáze nájdete nejakú zaujímavú ponuku, zistíte, že je nutné na ňu reagovať do určitého termínu. Časové počítadlo, ktoré sa tam nachádza, zobrazuje dni, hodiny, minúty a dokonca aj sekundy, dokedy je pracovná ponuka platná.

 

Má to psychologický charakter, tým vás nútia reagovať na vami vysnívanú ponuku čo najrýchlejšie (aby na vás mohli zarobiť).

 

Čo sa stane, keď platnosť ponuky skonči? Nič, inzerát na ponúkanú prácu sa objaví s novou časomierou. Odsledoval som si to pri ponuke copywriter od Jiřího Pěničku. Načo má niekto potrebu okamžite obnovovať inzerát, keď sa im na ponuku určite ozval dostatok ľudí? Žeby mali problém si niekoho vybrať? O.K., pochopím, ak by tam tá ponuka nebola 2 týždne a potom by ju dotyčný zadávateľ vložil znovu (pretože nikoho súceho nenašli). Lenže pri Projobs to funguje tak, že keď skončí platnosť, ponuka sa objaví okamžite, s novou časomierou.

 

Vyzerá to tak, ako keby tam bolo len niečo vyše 200 inzerátov a tie sa točili stále dookola.

 

4. Zaujímavé čítanie nájdeme v podmienkach používania

 

Prevádzkovateľ má právo Užívateľov účet dočasne pozastaviť v prípade, že Užívateľ konal alebo koná v rozpore s Podmienkami systému. Prevádzkovateľ má ďalej právo Užívateľov účet dočasne pozastaviť v prípade, že na ňom nebola v posledných 7 dňoch vykonaná žiadna aktivita.

 

To znamená, že keď sa budete chcieť prihlásiť na svoj účet po 10 dňoch, budete musieť znovu poslať SMS a zaplatiť 4,80 €.

 

Užívateľ súhlasí s využívaním svojho elektronického kontaktu za účelom šírenia obchodných oznámení, a to ako obchodných oznámení týkajúcich sa výrobkov a služieb prevádzkovateľa, tak obchodných oznámení týkajúcich sa výrobkov a služieb tretích osôb.

 

To znamená, že majiteľ Projobs vám môže do vašej e-mailovej schránky posielať spam, resp. reklamu na vlastné produkty či služby, ako aj reklamu na produkty a služby tretích osôb.

 

Prevádzkovateľ nemá v krajine pôsobenia podľa zákona č 435/2004 Z.z. Štatút personálnej agentúry a ako taký nesprostredkúva a ani nemôže sprostredkovávať pracovné miesta. Prevádzkovateľ poskytuje služby webového portálu a poradenstvo v oblasti zamestnania.

 

Inak povedané, portál Projobs vám žiadnu prácu neponúka ani nesprostredkuje. Poplatok 4,80 € hradíte za poradenstvo v oblasti zamestnania a služby webového portálu.

 

Pár slov na záver

Tak si to zrekapitulujme. Portál projob.sk združuje vo svojom systéme údajne tisícky pracovných ponúk. V skutočnosti je to len pár stoviek (napočítal som ich 200), ktoré sa neustále obnovujú. Keď ubehne platnosť ponuky (čas), inzerát sa „recykluje”- obnoví. Takto sa točia inzeráty stále dookola. Možno sa zmení zadávateľ a miesto výkonu práce, no znenie inzerátu ostane rovnaké.

 

Inzeráty sú buď vymyslené, alebo ich text sťahuje majiteľ Projobs z iných pracovných portálov, napríklad z profesie.sk, a nahadzuje ich do svojho systému, aby vás nalákal.

 

Niektoré ponuky vyzerajú ozaj lákavo a spomínaná časomiera má poslúžiť hlavne na to, aby ste sa na ponuku rozhodli reagovať čo najrýchlejšie. K tomu je ale nutná registrácia a uhradenie poplatku za SMS. A o tom to celé je...

 

A čo sa týka práce? Napriek tomu, že sa Projobs na svojej úvodnej stránke chvastá, že už našiel prácu 6 481 užívateľom, predpokladám, že si na tejto stránke žiadnu prácu nenájdete. Akurát budete po tejto skúsenosti ľahší o 4,80 €, čo majú uvedené aj v podmienkach používania.

 

Na záver dodám, že svoje osobné údaje zverujete bohvie komu. Dotyčný majiteľ portálu vám potom môže na váš email alebo telefón posielať reklamu rôzneho druhu, prípadne obchodovať s vašimi údajmi a predávať ich tretej strane.

Josef Zadražil

 

Nenašli ste v článku to, čo ste hľadali? Potom si skúste pozrieť aj diskusné fórum. Možno tam nájdete pár zaujímavých informácií k tejto téme. 

Prišli ste už niekedy do kontaktu s portálom Projobs? Budem rád, ak sa zapojíte do diskusie a napíšete svoje vlastné skúsenosti.

 

Páči sa vám môj web? Ak áno, odporučte ho svojim priateľom, určite vám budú vďační. Taktiež sa môžete pridať do dvoch facebookových skupín, v ktorých vás budem neustále informovať o nových príležitostiach. Jedna je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v tej druhej zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Pozor na podvodné práce z portálu projobs.sk

Dátum: 29.07.2017

Vložil: Dominika

Titulok: som trúba

ahoj, potrebujem poradiť, áno som trúba pretože som naletela.. :( strašne ma to mrzí no už to nevrátim späť... všetko som vypísala a dokonca som poslala aj smsku pre potvrdenie registrácie :( ... v telefóne mi prišla automatická odpoveď :

" Vaša SMS je chybná, Nedá sa rozpoznať súťaž/služba.Skontrolujte si prosím číslo a požadovaný tvar SMS správy."

No a ja teraz neviem či to ma upozornil telefón alebo to je ich automatická odpoveď aby som správu skúsila poslať znovu.. myslíte že mi môžu nejako siahnúť hlbšie do vrecka ešte nejakým spôsobom? môžu ešte niečo vymáhať odo mňa ? alebo už to môžem vypustiť z hlavy?

Dátum: 11.08.2017

Vložil: Admin

Titulok: Re:som trúba

Nechajte to radšej tak. Žiadne ďalšie správy neposielajte.

Potom napíšte, či vám to stiahlo peniaze.

Dátum: 14.05.2017

Vložil: jarosro

Titulok: vlastník domény

Domain-name projobs.sk
Admin-id GRAN-0063
Admin-name Gransy s.r.o., organizacna zlozka
Admin-legal-form ina pravna forma
Admin-org.-ID 45914796
Admin-address Veterna 37, Samorin 93101
Admin-telephone +420.734463373
Admin-email Emaily_zasilejte_na____nazevdomeny.sk__@skproxy.sk
Tech-id GRAN-0063
Tech-name Gransy s.r.o., organizacna zlozka
Tech-org.-ID 45914796
Tech-address Veterna 37, Samorin 93101
Tech-telephone +420.734463373
Tech-email Emaily_zasilejte_na____nazevdomeny.sk__@skproxy.sk
dns_name anna.ns.cloudflare.com
dns_name pete.ns.cloudflare.com
Last-update 2016-10-27
Valid-date 2017-10-22
Domain-status DOM_OK

Pridať nový príspevok