Moja negatívna skúsenosť s penny aukčným portálom hraveaukce

24.07.2016 10:08

O tomto aukčnom portáli nájdete na internete pomerne veľa negatívnych informácií. Väčšina ľudí píše, že hraveaukce.cz je obyčajný podvod. Ja som sa rozhodol toto tvrdenie overiť na vlastnú päsť a napísať o tom recenziu.

 

Čo sú to penny aukcie

Tento biznis funguje veľmi jednoducho. Prevádzkovateľ, resp. administrátor, portálu vystaví nejaké atraktívne produkty za cenu „od koruny“ a začína sa dražiť. Prihadzovať môže ktokoľvek, pričom každé prihodenie zvýši cenu produktu o fixnú hodnotu – v prípade portálu hraveaukce.cz je to suma 10 halierov. Víťazom aukcie sa stáva ten, kto prihodí ako posledný.

Hlavný vtip tohto biznisu spočíva v tom, že všetci účastníci, ktorí sa aukcie zúčastnili a nezvíťazili, svoje prihadzovania nedostanú späť. Z tohto dôvodu sa to za aukciu ani nedá považovať, pretože nevyhráva najvyššia ponuka. Je to skôr taká hra trpezlivosti, závislá od času a počtu prihadzovaní, ktoré je užívateľ ochotný investovať. 

 

Pre lepšie pochopenie to vysvetlím na príklade. Práve počas písania tohto článku sa na stránke hraveaukce vydražila TV - 4K TV Sony 123cm za cca 400 Kč (v obchode ju bežne kúpite za 20 000 Kč). Aukčná cena sa dosahuje prihadzovaním po 10-tich halieroch, takže ak sa spomínaná TV vydražila za 400 Kč, hráči museli vyhádzať presne 4 000 prihadzovaní. Jedno prihadzovanie stojí 1 až 10 Kč. Závisí to od toho, koľko prihadzovaní nakúpite a či ich nakúpite platobnou kartou, alebo cez SMS. Čo z toho vyplýva? Prevádzkovateľ portálu zarobil na tejto aukcii 4 000 až 40 000 Kč

 

Pre prevádzkovateľa takýchto hier to teda môže byť celkom výnosné, samozrejme za predpokladu, že portál má poriadnu návštevnosť a hlavne dostatok ľudí, ktorí si zakúpia prihadzovania. V opačnom prípade by bol administrátor týchto hier skôr v strate. Alebo by nasadil robotov, ktorí by hrali proti reálnym hráčom a zvyšovali tak cenu draženého produktu. No a takto to podľa mňa aj funguje.

 

Viac informácií nájdete v článku princíp fungovania penny aukcií, kde tento pochybný biznis rozoberám podrobnejšie.

 

Prečo som sa zaregistroval na hraveaukce.cz?

K registrácii na penny aukčný portál hraveaukce ma jednoducho zlákala ich ponuka. Za registráciu totiž ponúkali 10 prihadzovaní zadarmo a za každý ďalší deň, počas ktorého by som sa prihlásil na ich stránku, by mi na môj účet pripísali ďalšie 2 prihadzovania. To je celkom fajn, povedal som si. Našporím si takto pár ďalších prihadzovaní a potom sa pokúsim niečo vyhrať. Nie som hlúpy, bolo mi jasné, že mi nikto nedá nič zadarmo a pravdepodobne z toho nič nebude, ale v hlave mi stále vŕtalo to známe „čo ak motyka vystrelí“.

 

 

V prehliadači Google Chrome som si teda nastavil, aby sa mi stránka hraveaukce.cz otvárala každý deň. Urobil som to hlavne preto, aby som sa niekedy náhodou nezabudol prihlásiť. Pôvodne som si takýmto spôsobom chcel našetriť pár ďalších prihadzovaní, no napokon ich bolo za cca 2 roky vyše 1 500 :D. Veď ma to každý deň stálo aj tak iba 3 sekundy.

 

Fajn, mám našporených 1 500 prihadzovaní, no o čo hrať?

To je otázka. Po nie veľmi dlhom uvažovaní som sa rozhodol hrať o ceny ako lego, bábiky a iné hračky. Čiže veci, ktoré majú nízku nákupnú hodnotu. Pýtate sa, prečo som nechcel hrať o notebooky, smartfóny a podobne? Na jednej strane mi bolo jasné, aj po prečítaní skúseností iných ľudí na diskusných fórach, že ma prevádzkovateľ hraveaukce.cz pravdepodobne nenechá vyhrať drahšie veci, keďže som si nezakúpil žiadne prihadzovania za vlastné peniaze a nepodporil som tak jeho pochybný biznis. Na druhej strane som predpokladal, že o hračky a podobné veci ľudia nebudú mať príliš veľký záujem. Takže väčšia šanca vyhrať aspoň niečo a neprehajdákať tak ťažko nasporených 1 500 prihadzovaní. Tretím dôvodom, prečo som sa rozhodol hrať o lego a podobné veci, bol fakt, že onedlho mal môj synovec oslavovať narodeniny a ak by sa mi podarilo vyhrať aspoň nejakú hračku, peniaze na nákup darčeka by som nemusel vyhadzovať z vlastného vrecka.

 

Príprava pred dražením

Ešte pred samotným hraním som sa rozhodol pár dní tieto aukcie sledovať - hlavne ceny, za aké sa produkty vydražia. Ich hodnoty som si zapisoval na papier. Vyšlo mi, že priemerná hodnota predaja drahších produktov je 300 Kč, u lacnejších je to cca 200 Kč. Samozrejme, niektoré sa vydražili aj za 400 Kč a iné len za 100 Kč. Povedal som si, ok, vytipujem si nejakú hračku a začnem prihadzovať až vtedy, keď čiastka presiahne nejakých 170 Kč. Mojich 1 500 prihadzovaní zvýši hodnotu draženej hračky o 150 Kč. Na to, aby som prehral, by ma niekto musel neustále prebíjať a taktiež vyhádzať 1 500 bidov. To by už však bola cena draženej veci 470 Kč a za takúto vysokú sumu sa tam nepredajú ani drahé notebooky či smartfóny. Mal by som teda vyhrať.

 

Ako prebiehala dražba

Ako ideálnu dobu na prihadzovanie som stanovil čas 09:00-14:00. Deti sú v škole, dospelí v práci a nezamestnaní či dôchodcovia nebudú vyhadzovať peniaze na takéto hlúposti. Ostávalo už len vytipovať správny deň. Ten prišiel asi po týždni sledovania. Na stránku hraveaukce.cz som sa prihlásil už od 08:00 a sledoval, za aké sumy sa predali jednotlivé produkty. Tak napríklad taký notebook v hodnote 22 000 Kč sa vydražil len za 250,40 Kč, Apple iPhone 6 za 320,70 Kč a TV Samsung za 290,50 Kč.

 

Povedal som si, teraz je tá správna chvíľa. Vonku je pekne slnečno a, súdiac podľa vyššie uvedených hodnôt, ľudia budú radšej behať po vonku ako hodiny sedieť pri PC a dražiť. Na moje veľké šťastie sa tam práve dražil aj môj vytipovaný produkt – autodráha (maloobchodná cena 1 200 Kč). Ideálny darček pre môjho synovca. V predchádzajúcich dňoch, počas ktorých som tieto aukcie dôkladne sledoval, sa tento produkt vydražil 5-krát, pričom ani jeden sa nepredal za viac ako 250 Kč. Predbežná hodnota tohto šiesteho bola vyše 185 Kč, tak som sa rozhodol začať prihadzovať.

 

Hlavnými súpermi v boji o „moju“ autodráhu boli akísi „xindlofon“ a „PrinceofGame“. Všimol som si, že obaja hráči prihadzovali aj na iné aukcie, ktoré v tej chvíli prebiehali. Zrejme mali zakúpených veľa prihadzovaní. Druhý menovaný hráč v ten deň vyhral dokonca až 3 aukcie, takmer za sebou... Zrejme to musel byť nejaký VIP hráč (možno robot), pretože jeho hráčske možnosti boli doslova ohromujúce. Niekoľkokrát sa totiž stalo, že keď čas uplynul na 00:00 a ja som sa začal tešiť z výhry, opäť tam naskočilo jeho meno a pokračovalo sa ďalej. Priznám sa, že už po 2 hodinách ma to prestalo baviť. Musel som však pokračovať. Aj keď som nepredpokladal, že vyhrám, aspoň pre lepší pocit som si chcel vyhádzať všetky prihadzovania. Veď som sledovaním tohto portálu strávil niekoľko dní. 

 

Ako to nakoniec dopadlo?

Tú autodráhu som nevyhral. Na aukciu som vyhádzal cez 500 prihadzovaní, a potom mi zrazu, z ničoho nič, začala ich stránka blbnúť, a to tak, že sa nedalo ďalej pokračovať. Presnejšie povedané, ich web sa v mojom prehliadači začal obnovovať automaticky každú sekundu. Ako keď stlačíte kláves F5 na obnovenie stránky. Keďže aukcia prebiehala na nižších pozíciách, musel som v priebehu jednej sekundy rýchlo scrollovať (presunúť sa myškou) nad aukciu a okamžite kliknúť na „prihodiť“. Stihnúť sa to nedalo, bolo to nemožné. Čo sa týka aukcie, ani neviem, kto vlastne vyhral. Viem len to, že autodráha sa vydražila len pár minút po tom, ako som bol záhadným spôsobom „odstavený“ od hry.

 

Zvláštne je, že nič podobné sa mi doposiaľ, za tie 2 roky prihlasovania sa na svoj účet, nestalo. Ešte zvláštnejšie je, že tento problém pretrváva až dodnes, takže zvyšných 1 000 prihadzovaní už asi nevyužijem. A nemyslím si, že by bol problém u mňa. Nech otvorím hraveaukce.cz na akomkoľvek PC a v ktoromkoľvek prehliadači, všade je to rovnaké.

 

Pár slov ma záver

Pár dní premrhaného času - asi tak by som ohodnotil moju skúsenosť s portálom hraveaukce.cz. Ako som už na začiatku spomínal, nerobil som si žiadne ilúzie, že by som niečo vyhral. Ktovie, ak by som si prihadzovania zakúpil za vlastné peniaze, možno by to bolo iné.

 

Takže sú tieto penny aukčné portály typu hraveaukce.cz (slovenská obdoba hraveaukce.sk) podvod, alebo nie? To posúďte sami. Mám však silné tušenie, že na hráčov, ktorí si prihadzovania nezakúpia za vlastné peniaze, ale zbierajú 2 bidy za každodenné prihlasovanie, nasadzujú robotov. No a možno ich nasadzujú aj proti tým, ktorí si prihadzovania kupujú (pri tomto type dražieb si totiž nikdy nemôžete byť istý, či hráte proti reálnym hráčom, alebo proti nasadeným robotom).

Pýtate sa, prečo si to myslím? Na stránke sa každý deň vydraží niekoľko desiatok produktov a vyhádžu sa desaťtisíce prihadzovaní. Prevádzkovateľ penny aukcií by musel mať poriadne vysokú návštevnosť a hlavne veľa ľudí nakupujúcich prihadzovania, aby to všetko utiahol a nedostal sa do červených čísiel... No a tú návštevnosť teda bohvieakú nemá. Dokonca aj tento môj web ju má vyššiu. 

 

Ale jedno mi je jasné: prevádzkovatelia penny aukčných portálov nie sú žiadna charita, práve naopak, chcú na tom zarobiť. A keďže tieto weby nedisponujú vysokou návštevnosťou (ľuďom docvaklo, ako tieto aukcie fungujú a že niekedy dokonca aj víťaz utratí za nákup prihadzovaní viac peňazí ako je maloobchodná cena draženého produktu niekde v hypermarkete), prevádzkovateľ si zákonite musí dopomáhať nekalými praktikami, napríklad zadovážením si fiktívnych hráčov, robotov, ktorí sa postarajú o to, aby sa dražený predmet nepredal príliš lacno.

 

Že ste nenašli informácie, ktoré ste hľadali? V tom prípade si prečítajte diskusné fórum, možno ich nájdete práve tamAk máte nejaké otázky, postrehy či pripomienky, neváhajte napísať do diskusie. Taktiež sa nebojte podeliť o svoje skúsenosti.

 

Ak sa vám tento článok páči (prípadne celý môj web), zdieľajte ho so svojimi priateľmi, určite to ocenia. Pokojne sa pridajte aj do mojich facebookových skupín a budete neustále informovaný o nových príležitostiach. Prvá skupina je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v druhej facebookovej skupine zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Moja skúsenosť s portálom hraveaukce.

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok